Valtuutettu teki Krista Kiuru -jupakasta rikosilmoituksen poliisille ja kantelun aluehallintovirastolle

Petri Lahtinen (kok.) on tehnyt rikosilmoituksen kaupunginhallituksen kokouksen salakuuntelusta ja valituksen pöytäkirjojen korjaamisesta.

Krista Kiuru
Krista Kiuru
Krista Kiuru (sd.) kuunteli talvella Porin kaupunginhallituksen kokouksia puhelimella ilman, että iso osa kaupunginhallituksesta tiesi asiasta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Porin kaupunginhallituksen maanantaina solmima linnarauha Krista Kiurun (sd.) puhelinkuuntelujupakan ympärillä ei ole rauhoittanut poliittista kuohuntaa asian ympärillä. Tapauksen käsittely jatkuu nyt oikeudellisella pohdinnalla.

Kaupunginvaltuutettu Petri Lahtinen (kok.) on tehnyt poliisille rikosilmoituksen salakuuntelusta ja aluehallintovirastoon kantelun kaupunginhallituksen pöytäkirjojen korjaamisesta jälkikäteen. Lahtisen mielestä korjaaminen on tehty luvatta.

Kiuru kuunteli kokouksia puhelimella

Ministerinäkin toimineella Kiurulla on Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksessa. Hän kuitenkin osallistui talvella useisiin kokouksiin puhelimen välityksellä niin, että iso osa kaupunginhallituksesta ei tiennyt hänen kuuntelevan kokousta.

Kaupunginhallitus lisäsi Kiurun nimen jälkikäteen useiden kokousten osallistujalistoille. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on todennut, että nimen lisääminen jälkikäteen saattoi olla lainvastaista, koska Kiuru ei ollut läsnä kokouksessa kuntalain edellyttämällä tavalla.

Mäenpään tulkinnan mukaan kuntalaki antaa mahdollisuuden sähköiseen osallistumiseen, mutta tällöin asiasta olisi pitänyt olla tieto muilla kokouksen osallistujilla. Kiurun olisi lisäksi pitänyt olla läsnä myös videoyhteydellä, ei pelkästään puhelimella.

Pori: Kiuru toimi kuten ohjeistettiin

Krista Kiuru on itse todennut toimineensa Porin virkamiesjohdon antamien ohjeiden mukaan. Myös Porin kaupunginhallitus vapautti omasta puolestaan Kiurun maanantaina vastuusta.

Porvarillisissa valtuustoryhmissä on kuitenkin tapauksen seurauksena todettu, että Kiuru on menettänyt luottamuksensa. Mihinkään konkreettisiin toimiin kovien puheiden lisäksi porvarilliset ryhmät eivät ole ryhtyneet.

16:54 Krista Kiuru tyrmää hänestä tehdyn rikosilmoituksen: "Mustamaalausta"

15:27 Korjattu virheellinen tieto ingressistä: Kyse kaupunginhallituksen kokouksesta.