Kansanedustajien palkkiot nousevat – korotus 3,2 prosenttia

Palkkiotoimikunnan mukaan päätöksessä on otettu huomioon kevään työmarkkinoiden neuvottelukierroksen palkankorotusten yleinen linja.

Palkka ja työsuhde-edut
Anonyymejä kansanedustajia Eduskunnassa.
Kimmo Hiltunen / Yle

Kansanedustajien palkkiot nousevat. Eduskunnan palkkiotoimikunta päätti asiasta torstaina.

Palkkioita nostetaan siten, että ensimmäinen korotus, 1,6 prosenttia, toteutetaan 1. toukokuuta. Toinen yhtä suuri korotus tehdään 1. tammikuuta 2019.

Palkkiotoimikunta kertoo tiedotteessa, että päätöksessä on otettu huomioon kevään työmarkkinoiden neuvottelukierroksen palkankorotusten yleinen linja.

Palkkiotoimikunta kertoo pyrkivänsä toimikaudellaan siihen, että kansanedustajien palkkioiden kehitys ja taso olisivat tasapainossa yleisen ansiokehityksen kanssa.

Kansanedustajien saamat edut ovat herättäneet laajaa keskustelua viime aikoina. Etenkin sopeutumiseläkejärjestelmää on arvosteltu liiasta avokätisyydestä. Eduskuntaryhmien on tarkoitus päättää sopeutumiseläkkeiden uudistuksesta vielä kevään aikana.

Palkkioista päättävässä eduskunnan palkkiotoimikunnassa ei ole kansanedustajia. Toimikuntaan kuuluvat puheenjohtajana varatuomari Jouni Ekuri, OTL Riitta-Leena Paunio ja pääsihteeri emeritus Seppo Junttila.

Uutista täydennetty kello 21.56: Lisätty palkkiotoimikunnan kokoonpano.

Lue myös:

Kaikki eduskuntaryhmät haluavat muutoksia kansanedustajien sopeutumiseläkkeisiin – ”Järjestelmän on vastattava paremmin kansalaisten oikeustajua”