Ex-kansanedustaja Laakson korruptioepäily siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi

Euroopan neuvoston tutkimusryhmän mukaan ex-kansanedustaja on rikkonut neuvoston sääntöjä toimimalla Azerbaidzhanin lobbarina.

Euroopan neuvosto
Jaakko Laakso kuvattuna eduskunnassa Helsingissä marraskuussa 2010.
Jaakko Laakso kuvattuna eduskunnassa Helsingissä marraskuussa 2010.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Vasemmistoliiton entistä kansanedustajaa Jaakko Laaksoa koskeva korruptioepäily siirtyy Euroopan neuvostolta Suomen eduskunnan käsiteltäväksi.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous julkisti sunnuntaina tutkimusryhmän raportin, jonka mukaan useat yleiskokouksen entiset ja nykyiset jäsenet ovat toimineet vastoin sen eettisiä periaatteita ottamalla Azerbaidzhanilta vastaan lahjoja ja etuja.

Azerbaidzhanin tavoitteena on ollut maan ihmisoikeusloukkausten lakaiseminen maton alle.

Tutkimusryhmä ei kuitenkaan löytänyt todisteita esimerkiksi siitä, että Azerbaidzhanilta toimeksiantoja ottanut Laakso olisi lahjonut neuvoston jäseniä.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.)mukaan tapausten käsittely päätettiin siirtää jäsenmaiden parlamenteille, koska ne ovat valinneet edustajat yleiskokoukseen.

Laakso ei kuitenkaan ole ollut tutkimusryhmän mukaan neuvoston varsinainen jäsen vaan kunniajäsen sääntöjä rikkoessaan. Laakso on jo ilmoittanut jättäneensä neuvoston, eikä ole uudistanut kunniajäsenyyttään.

Anttilan mukaan epäilyt ovat iso kolaus Euroopan neuvoston yleiskokoukselle.

– On vakavaa, että tämmöinen varjo ja epäily on olemassa, kun kuitenkin tämä taho edustaa ihmisoikeuksia ja demokratiaa ja täällä on hyvin tarkat eettiset säännökset, Anttila sanoi STT:lle yleiskokouksen kiireellisen keskustelun jälkeen.

Anttila muistuttaa kuitenkin, että lobbaus on laillista, kun sitä tehdään eettisten pelisääntöjen mukaisesti.

Myönsi jo aiemmin rikkoneensa sääntöjä

Jaakko Laakso on kertonut jo aiemmin, että hänen tavoitteenaan on ollut suhteiden normalisointi Azerbaidzhanin ja Euroopan neuvoston välillä.

Hänen mielestään se ei ole sisällöllisesti ristiriidassa neuvoston periaatteiden kanssa.

Sääntöjä on kuitenkin Laakson mukaan tulkittu niin, että palkallisissa konsulttitehtävissä olevat eivät voi olla kunniajäseninäkään neuvoston tiloissa.

Laakso myöntää, että hänen voi tulkita rikkoneen pykälää 16.

– Jos tätä katsotaan kirjallisesti ilman että katsotaan, mikä on tehtävän tarkoitus, niin siinä tapauksessa toiminta on ristiriidassa tämän pykälän kanssa, Laakso kertoi jo maanantaina.

Lue myös:

Ex-kansanedustaja vastaa korruptioväitteisiin: Myöntää lobbauksen, mutta kiistää lahjukset – "Täysin perätön väite"

Talouselämä: Euroopan neuvoston tutkimusryhmä väittää vasemmistoliiton Jaakko Laakson toimineen Azerbaidzhanin lobbarina