Väyrysen ero keskustasta on raskas hänen kannattajilleen: "Ihmiset tuntevat jääneensä tyhjän päälle"

Toisaalta Paavo Väyrysen kotiseudulla arvellaan, että asettumalla toisen puolueen ehdokkaaksi Lapissa Väyrynen hajottaisi keskustan rivejä.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen
Paavo VäyrynenHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen ilmoitus erota keskustasta herättää Väyrysen kotiseudulla monenlaisia mietteitä. Raskainta Väyrysen ero on hänen kannattajilleen.

Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Pekka Pelttarin mukaan Väyrysen lähtö lohkaisee ison palan keskustaa pois.

– Tietyllä tavalla tämä on uskonnon tyyppinen tilanne. Väyrynen on omalla toiminnallaan saanut ihmiset uskomaan itseensä ja he tekevät sitä ihan vakaumuksella ja antaumuksella. Ihmiset tuntevat ikävän tunnetta ja vahvan aatteellisen puolen osalta jääneensä tyhjän päälle, kun ovat olleet Paavon tukijoita ja kannattajia loppu metreille asti, Pelttari sanoo.

Lähtö on myös helpotus

Toisaalta puolueelle Väyrysen lähtö on myös helpotus.

– Hän on toiminut oppositioihmisenä keskustan linjaa vastaan. Hän on pyrkinyt saamaan omia ajatuksiaan läpi, mutta keinot siihen eivät ole olleet hyväksyttäviä poliittisia pöytätapoja. Hän on kahden puolueen mandaatilla pyrkinyt keskustan johtotehtäviin ja siinä toisessakin puolueessa pyrkimyksenä on ollut olla johtotehtävissä, Pelttari sanoo.

Pelttari viittaa Väyrysen pyrkimykseen keskustan puheenjohtajaksi ja sen jälkeen vielä puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Huolta sote- ja maakuntauudistuksesta

Keskustan Keminmaan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jarmo Saariniemi on huolestunut ennen kaikkea sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä, koska myös eduskuntaan palaava Väyrynen vastustaa uudistusta.

– Jos on tuollainen kanta, niin äänestys eduskunnassa menee aika tiukalle, Saariniemi sanoo.

Aiemmin kokoomuksesta vasta eronnut Harry Harkimo ja kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ovat kertoneet äänestävänsä mahdollisesti uudistusta vastaan.

Uudistuksen vastatuulesta kertoo myös se, että pääministeri Juha Sipilä on hakenut sille tukea oppositiosta.

Väyrysellä voi olla vaikutusta vaaleihin

Väyrynen kertoi keskiviikkona myös aikovansa johtaa kansalaispuolueen valmistautumista eduskuntavaaleihin ja Euroopan parlamentin vaaleihin.

Väyrynen saattaa vaikuttaa keskustan menestykseen eduskuntavaaleissa Lapissa, jos hän asettuu Kansalaispuolueen ehdokkaaksi Lapin vaalipiirissä.

– Varmaan se hajottaa rivejä. Paavolla löytyy kannattajakaarti täältä ja hän on hyvä kenttätyöntekijä. Kyllä se pakkaa sekoittaa, Saariniemi sanoo.

Saariniemi kuitenkin arvelee, että Väyrynen ei yllä vuoden 2012 presidentinvaalien tulokseen. Silloin Väyrynen sai Lapista yli 45 000 ääntä ja 43 prosentin kannatuksen.

Väyrysen läpimenoon ei uskota, ainakaan vielä

Myös Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Pekka Pelttari uskoo, että Väyrynen voi osallistuessaan hajaannuttaa keskustaa. Väyrysen läpimenoon Pelttari ei kuitenkaan usko – ainakaan vielä.

– Tällä hetkellä Lapissa käydään kovaa kilpailua seitsemännestä paikasta. Kun äänikynnys on 11 500 äänen kieppeillä, niin kyllä siinä on kova työ uudella puolueella mennä yhdellä ehdokkaalla läpi. Tällä hetkellä Väyrysen kannattajapohja ei taida riittää, mutta mikä se on vuoden päästä, on aivan toinen kysymys.

Toisaalta edellisissä eduskuntavaaleissa keskusta sai suuren vaalivoiton. Puolue keräsi yli 43 000 ääntä, jossa oli kasvua yli 11 000 ääntä. Eli periaatteessa keskustan mahdollinen tappio voi hyvinkin vapauttaa läpimenoon tarvittavan äänimäärän.

– Matemaattisesti laskettuna se voisi tuolla tavalla olla, mutta kakun jakajia on toki muitakin. Tänä päivänä ihmiset eivät vuosikymmenestä toiseen äänestä samaa puoluetta. Trendi on, että lyhyessäkin ajassa voi tapahtua voimakkaitakin muutoksia, Pelttari toteaa.