Uusi kansainvälinen tutkimuskeskus Kuopioon, etsii lääkkeitä vaikeisiin sairauksiin

Uusi tutkimuskeskus hyödyntää opiskelijoiden ideoita uusien lääkkeiden valmistuksessa.

lääketeollisuus
Kuvassa erivärisiä pillereitä lasipurkissa
YLE / Kalle Niskala

Kuopioon on perustettu uusi kansainvälinen tutkimuskeskus. Geeni- ja soluterapian tutkimuskeskuksessa työskentelee nyt 25 työntekijää.

Tutkijat yrittävät muun muassa kehittää uusia lääkkeitä vaikeisiin sairauksiin.

Tutkimuskeskuksen taustalla ovat akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala ja tohtori Nigel Parker.

– Olemme jo pitkään nähneet tarpeen riippumattomalle tutkimuslaitokselle yliopiston vapaan opiskelijamaailman ja rekisteröidyn lääketehtaan välille, Ylä-Herttuala sanoo.

Yrityksen konsulttina toimiva Ylä-Herttuala kertoo, että opiskelijoilla on loistavia ideoita, mutta toiminta ei välttämättä ole aina ammattimaista. Lääketehdas on puolestaan säännelty.

– Mihinkään laitteeseen ei saa koskea, jos ei ole koulutusta ja ajokorttia. Tiloihin ei voi mennä, jos ei ole tehnyt pukeutumistestejä. Lääketehtaassa ei voi tehdä alkuvaiheen innovatiivista tutkimusta.

Tutkimuskeskuksen keksintöjä pystytään jalostamaan, jotta ne voidaan viedä koe-eläintestaukseen ja farmakologisiin testeihin. Geeni- ja solulääkkeet voidaan saada ensimmäisen vaiheen ihmistutkimuksiin testien jälkeen.

Kuopiossa alan keskittymä

Kuopio sopii Ylä-Herttualan mukaan kansainvälisen tutkimuskeskuksen paikaksi, koska yhden neliökilometrin alueelta löytyvät myös muun muassa Itä-Suomen yliopisto ja Kuopion yliopistollinen sairaala.

Kuopio Center for Gene Therapy Oy:n vuosibudjetti on huomattava, noin yhdeksän miljoonaa euroa. Rahat tulevat sveitsiläiseltä säätiöltä.

Koska tutkimus on pitkäjänteistä, siihen ei ole paljon mahdollisuuksia nykyisin, Ylä-Herttuala korostaa. Akatemiarahoitukset ja EU-rahoitukset ovat liian lyhyitä vastaavan tutkimuksen tekemiseen.

– Yritysmaailmassa on liian hektinen kvartaalitalous. Uusiin merkittäviin löytöihin ei riitä lyhyt aikajänne, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala sanoo.

Tutkimuskeskuksen tavoitteena on työllistää vuoden 2019 lopulla 50 tutkijaa.