Oppositio kovisteli hallitusta vanhusten kotihoidon tilasta – Ministeri Saarikko myönsi: En ole täysin tyytyväinen

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) arvosteli eduskunnan kyselytunnilla kuntia siitä, että ne eivät ole palkanneet riittävästi työntekijöitä vanhusten kotihoitoon.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva, Yle Uutisgrafiikka

Oppositio tivasi hallitukselta ratkaisuja vanhusten kotihoidon tilan parantamiseksi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Vanhusten kotihoidon ongelmat ovat nousseet jälleen otsikoihin, kun Helsingin kaupungin kotihoidon asiakas löydettiin kuolleena kotoaan viime viikolla.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) kuvaili tilannetta jo kriisiksi. Mäkisalo-Ropponen kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.), mitä hallitus aikoo tehdä vanhusten kotihoidon tilanteen korjaamiselle.

– Ihmisillä on oltava takuu siitä, että kun tullaan vanhaksi, pidetään huolta, kansanedustaja totesi.

Saarikko kiisti puheet kriisistä. Saarikon mukaan vanhukset saavat Suomessa jonkin verran huonoa, mutta pääsääntöisesti keskinkertaista tai sitä parempaa hoitoa. Hän huomautti, että alueelliset erot ja vaihtelut ovat suuria.

– Käyntikertojen määrät ikäihmisten luona ovat pysyneet jotakuinkin ennallaan. Samalla kuitenkin tiedämme, että paineet suurissa kaupungeissa, joista näitä ikäviä uutisia on tullut, ovat kaikkein suurimmat, Saarikko vastasi.

– Valitettavaa on se, että hyvät onnistumiset ja kotihoidon henkilöstön arvokas työ harvoin päätyvät lööppeihin. Epäonnistumiset useammin, ministeri jatkoi.

"Olette laittaneet silmät kiinni tältä hädältä"

Mäkisalo-Ropponen jatkoi toteamalla, että hoivatyön ammattilaisilla pitää olla aito mahdollisuus suoriutua päivittäisestä työstään ilman huolta ajan riittämisestä kaikille asiakkaille.

Hän kertoi olevansa pettynyt siihen, että hallitus ei lisännyt kotihoidon rahoitusta viimeisessä kehysriihessään.

– Olette jollain tavalla nostaneet kädet pystyyn tai laittaneet silmät kiinni tältä hädältä, joka tulee kentältä hyvin voimakkaasti, Mäkisalo-Ropponen syytti.

Saarikko puolustautui ja korosti, että hallitus ei ole leikannut ainakaan kuntien valtionosuuksia, joilla muun muassa vanhusten kotihoitoa rahoitetaan.

– Voin aivan avoimesti myöntää, että en voi olla täysin tyytyväinen kotihoidon kokonaistilaan. Kotihoidossa on vielä paljon parantamisen varaa, Saarikko totesi.

Saarikko kertoi, että vanhusten kotihoitoa yritetään parhaillaan kehittää hallituksen kärkihankkeella eri puolilla Suomea.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.). Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva, Yle Uutisgrafiikka

Ei vanhusasiavaltuutetulle

Kansanedustaja Sari Essayah (kd.) kysyi, voisiko hallitus perustaa vanhusasiavaltuutetun viran, jotta kotihoidon laatu paranisi. Saarikko ei lämmennyt ajatukselle.

– Ajattelen niin, että koko eduskunta on vanhusten asioiden viimekätinen valvoja. Voisin kannattaa tuota aloitetta, jos voisin olla varma, että se ratkaisisi tämän aika monisyisen ongelman.

Saarikko sanoi pitävänsä hämmentävänä sitä, että Suomessa on päätetty vähentää laitoshoitoa, mutta kunnat eivät ole vastaavasti palkanneet riittävästi riittävästi työntekijöitä kotihoitoon.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) puolustautui osaltaan opposition syytöksiltä muistuttamalla myös, että rahoituspäätökset vanhustenhoidon kohdalla tehdään kunnissa.

Vehviläinen ihmetteli, miksi kunnat eivät panosta vanhustenhoitoon, vaikka kuntatalouden tila on parempi kuin vuosiin.