Väyrysen paluu eduskuntaan epävarmaa – perustuslain pykälän tulkinta vaatii vielä selvittelyä

Väyrysen varamies on kertonut harkitsevansa Väyrysen valtakirjan riitauttamista oikeudessa.

eduskunta
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 25. huhtikuuta
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 25. huhtikuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Paavo Väyrynen ilmoitti eilen palaavansa eduskuntaan. Vielä ei ole kuitenkaan varmaa, pääseekö Väyrynen toteuttamaan paluuaikeensa.

Eduskuntaan Väyrysen tilalle nousseen keskustan lappilaisen kansanedustajan Mikko Kärnän mielestä eduskunnan työjärjestyksen sanamuodot tukevat tulkintaa siitä, että Väyrysen voi olla mahdotonta palata. Kärnä toteaa tiedotteessaan, että useat lakimiehet ovat todenneet hänelle Väyrysen paluun olevan juridisesti haastavaa.

Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta kun edustaja palaa eduskuntaan kesken europarlamentin toimikauden.

Tapauksessa sovelletaan perustuslain 28. pykälää, jonka tulkinnasta on kyse. Pykälän mukaan edustajantoimen hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä ja edustajantointa hoitaa tänä aikana hänen varaedustajansa.

Paavolan mukaan pykälän tulkinta vaatii vielä selvittelyä. Suoralta kädeltä ei voida antaa vastausta siihen, onko Väyrysen mahdollista palata.

– On tulkittava tarkoittaako keskeytyminen koko euroopan parlamentin toimikautta eli voiko sieltä palata kesken toimikauden, Paavola sanoo.

Paavolan mukaan pykälä on kirjoitettu hieman tulkinnanvaraisesti. Lainsäätäjän tarkoitus ei käy yksiselitteisesti ilmi myöskään lain perusteluista. Hänen mukaansa asiasta pyydetään mahdollisesti valtionsääntöasiantuntijoiden lausunto.

– Kirjoitustapa antaisi viitteitä siitä, että edustajan on mahdollista palata. Puhutaan keskeytymisestä eikä päättymisestä.

Paavolan mukaan asian kanssa tulisi ottaa pieni aikalisä ja perehtyä asiaan hyvin ennen ratkaisujen tekoa.

Väyrysen varamies Mikko Kärnä on kertonut harkitsevansa Väyrysen valtakirjan riitauttamista oikeudessa, mikäli tämä pyrkii palaamaan eduskuntaan kesäkuussa.

Paavolan mukaan Kärnällä on oikeus saattaa arvioitavaksi pykälän tulkinta. Hän ei kuitenkaan osaa vielä sanoa miten asia etenisi tai viivästyttäisikö riitauttaminen Väyrysen paluuta. Paavolan mukaan kyseessä on eduskunnan sisäinen asia, eikä hän näe että aihetta tultaisiin käsittelemään tuomioistuimessa.