Kuopiolainen 11-vuotias koulupoika halusi elokuvanäyttelijäksi – valittiin kahteen merkittävään rooliin

Kuopiolainen Silmu Ståhlberg on ensi talvena tunnettu elokuvanäyttelijä. Nuori näyttelijälahjakkuus kuvaa ensi kesänä kaksi elokuvaa.

Kuopiolainen Silmu Ståhlberg näyttelee tänä vuonna kahdessa elokuvassa. Kuva: Toni Pitkänen/Yle

Kuopiolainen Silmu Ståhlberg tekee läpimurtoa elokuvanäyttelijänä. 11-vuotias koulupoika on tänä vuonna mukana peräti kahdessa kotimaisessa elokuvassa.

Ståhlbergin valinta kesällä kuvattavan Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvan päärooliin julkistettiin keskiviikkona. Jo aiemmin poika oli saanut nuoren Juicen roolin myös tänä vuonna tehtävästä Juice-elokuvasta.

Musiikkiluokalla oleva Ståhlberg päätti hakea Risto Räppääjän rooliin tuttavien kannustamana. Koekuvaukset pidettiin maaliskuun lopussa ja jo kuukautta myöhemmin elokuvan näyttelijävalinnat julkistettiin.

Ståhlberg matkusti uuden Risto Räppääjä -elokuvan julkistustilaisuuteen keskiviikkona yksin lentokoneella Kuopiosta Helsinkiin. Torstaina poika palasi aamukoneella takaisin kotikaupunkiinsa ja suoraan koulun penkille.

Laulaminen on vetänyt pikkupojasta lähtien

Silmu Ståhlberg on syntyperäinen kuopiolainen. Silmu muistaa laulaneensa pienestä pitäen. Tuolloin yksi omista suosikkilauluista oli Jos sun lysti on, niin kädet yhteen lyö.

Näyttelijäkannuksia etenkin laulamisesta pitävä poika on hankkinut Kuopion kaupunginteatterista. Teatterin näyttämöllä Ståhlberg oli ensimmäistä kertaa vuonna 2016 Annie mestariampuja -musikaalissa. Idea näyttelijätöihin lähti siitä, kun Lilja-isosisko oli jo aiemmin mukana teatterin Sound of Music -musikaalissa.

Musiikkiluokkaa käyvällä Silmulla on edessään kiireinen kesä, kun kahta elokuvaa kuvataan touko-elokuussa. Juice-elokuvassa rooli on selvästi pienempi eikä siinä roolissa ole laulua.

Risto Räppääjän pääroolivalinnasta on tullut Silmulle ja koko perheelle runsaasti onnitteluviestejä. Näyttelijätyöhön ja elokuviin väistämättä liittyvä julkisuus ei nuorta näyttelijää pelota.

– Uskon osaavani käsitellä julkisuutta. Toivon lämmintä kesää, niin on kiva tehdä elokuvia.

Uuteen Risto Räppääjä -elokuvaan Silmun on opeteltava useita lauluja. Lisäksi on harjoiteltava tansseja ja tanssikoreografiaa. Ensimmäiset harjoitukset olivat jo tällä viikolla, kun elokuvaryhmä oli koolla Helsingissä.

– Tykkään Risto Räppääjä -elokuvista. Ne ovat tosi hauskoja. Risto suuttuu helposti, mutta on kiva henkilö. Uuden elokuvan laulut ovat tosi mukaansatempaavia, arvioi Silmu Ståhlberg.

"Pahiksen" rooli kiinnostaisi nuorta näyttelijää

Näytteleminen on nyt Silmun ykkösjuttu koulun ulkopuolella. Musikaalinen poika soittaa trumpettia myös koulun orkesterissa eikä muita harrastuksia ole tällä hetkellä. Koulussa omia suosikkiaineita ovat englanti, liikunta ja kuvataide. Hyviä tuloksia on tullut myös matematiikassa.

Lempielokuvinaan nuori näyttelijä mainitsee Harry Potterit ja kertoo lukeneensa myös kaikki Potter-kirjat. Vapaa-ajallaan Silmu kuuntelee poppia ja räppiä. Selvää suosikkinäyttelijää ei ole, mutta hyvän näyttelijän määritteleminen sujuu helposti.

– Se osaa eläytyä erilaisiin rooleihin ja näyttää hyvin tunteita. Hyvä näyttelijä muistaa myös vuorosanat. Itse haluaisin näytellä joskus myös "pahiksen" roolissa, tuumii Ståhlberg.

Nyt viidennellä luokalla oleva poika haaveilee aikuisena näyttelijän ammatista. Vaihtoehtoammattina mielessä on mahdollisesti alakoulun opettaja.

Elokuvaura tuo taatusti jotain myös nuoren näyttelijälupauksen pankkitilille. Elokuvatienesteillä tehtävät hankinnat ovat vielä harkinnassa. Tosin yksi asia on käynyt jo mielessä.

– Ensi vuonna myyntiin tuleva uusi pelikonsolimalli olisi kiva hankkia, miettii Silmu Ståhlberg.

Juttua muokattu 27.4.: Kuvaamataito muutettu kuvataiteeksi.