1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hävittäjähankinnat

Suomi lähetti Hornetien seuraajan tarjouspyynnöt – tarjous pyydetään 64 hävittäjästä

Kaikki koneet on tarkoitus tilata samalta valmistajalta – valinta tulee eteen vuonna 2021.

Hävittäjähankinnat
Hornet F-18
Näitä korvataan: Ilmavoimien F-18 Hornet hävittäjät lennolla ilmataisteluohjuksin varustettuna.Ilmavoimat

Suomen ilmavoimien seuraavan hävittäjätyypin hankinta on edennyt tarjouspyyntövaiheeseen. Tarjouspyynnöt on lähetetty perjantaina Yhdysvaltain, Ranskan, Ruotsin ja Britannian viranomaisille, jotka toimittavat ne edelleen lentokonevalmistajille.

Yhdysvalloissa tarjouspyynnöt menevät Boeing- ja Lockheed Martin -yhtiöille (F/A-18 ja F-35), Ranskassa Dassaultille (Rafale), Ruotsissa Saabille (Gripen) ja Britanniassa BAE Systemsille (Typhoon).

Vastauksia odotetaan ensi vuoden alkupuolella. Hankintapäätös tehdään vuonna 2021 eli seuraavan hallituksen aikana.

– Jos koko maata halutaan vastaisuudessakin uskottavasti puolustaa, tarvitaan riittävä määrä ulottuvia ja tulivoimaisia monitoimihävittäjäkoneita, sanoi puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.).

– Pyydämme tarjousta 64 hävittäjästä. Se on saman suuruinen määrä kuin Hornet-hankinta alun perin.

Suorituskyky edellä

Niinistön mukaan ratkaisu tehdään suorituskyvyn perusteella. Ilmavoimien komentajan kenraalimajuri Sampo Eskelisen mukaan tarjolla olevat vaihtoehdot ovat suorituskyvyiltään erilaisia.

– Ennaltaehkäisy perustuu sodanajan suorituskykyyn ja siihen, miten se maamme ulkopuolella arvioidaan, sanoi Eskelinen.

Hornet-kaluston vanhetessa sen suorituskyky heikkenee ja tulee kalliimmaksi.

Hävittäjiltä vaaditaan ilmataistelukyky ja kyky tehdä ilmaiskuja maalle ja merelle. Lisäksi koneen on kyettävä tiedustelu- ja maalinosoitustehtäviin maavoimien ja merivoimien taistelun avuksi.

Näistä valitaan: viisi Suomeen ehdolla olevaa hävittäjätyyppiä.

Super Hornet
Yhdysvaltalainen Boeing F/A-18 Super Hornet nousee lentotukialukselta.Song Kyung-Seok / EPA
Ranskalainen hävittäjä rafale.
Ranskalainen Dassault Rafale ottaa polttoainetta ilmassa.EPA
Eurofighter Typhoon
Saksan ilmavoimien Eurofighter Typhoon nousussa.Valda Kalnina / EPA
Amerikkalainen Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Yhdysvaltalainen Lockheed Martin F-35 Lightning II lennossa.Valda Kalnina / EPA
Saabin Jas Gripen E -hävittäjä
Ruotsalainen Saab JAS 39 Gripen E -hävittäjä ilmassa.Saab

Arviointi tarjousten perusteella

Tarjouksissa saadut tiedot varmistetaan erilaisilla testeillä ja sen jälkeen lennetään simulaattoreilla erilaisia tehtäviä. Lisäksi mallinnetaan simulaattoreissa, mitä koko hankittava hävittäjämäärä vaikuttaisi Suomen puolustukseen sodanajan tilanteessa.

– Silloin tarkastellaan muun muassa, kyetäänkö hankittavan kokonaisuuden ilmataistelukyvyllä pitämään Suomessa ilmanherruus ja suojaamaan tarvittavat kohteet, sanoi kenraalimajuri Eskelinen.

Vastaavasti kokeillaan muutkin hävittäjien tehtäväalueet. Taistelukyvyn lisäksi nykyisin on tärkeätä myös konejärjestelmän kyky hankkia ja välittää tietoa taistelutilanteesta – niin toisille koneille kuin toisille puolustushaaroillekin.

– Uusien aseiden ja suorituskykyjen liittäminen hävittäjäkoneeseen voi olla erittäin kallista, jopa 100 miljoonaa euroa. Emme halua, että koneen ja aseiden ja sensoreiden yhdistäminen jää puolustusvoimien vastuulle, sanoi insinööriprikaatikenraali Kari Renko.

– Haluamme, että valmistaja maksimoi suorituskyvyn valmiiseen pakettiin. Ja maksimoi sen suorituskyvyn nimenomaan Suomen tarpeisiin ja olosuhteisiin, sanoi Renko.

Kaikki yhdeltä valmistajalta

Tarjouspyyntö aloittaa hävittäjähankinnan virallisesti. Aiemmin valmistajilta on pyydetty tietoja heidän tarjoamistaan ratkaisuista Suomen ilmasotatarpeisiin.

Neuvotteluja ja suunnitteluyhteistyötä käydään valmistajien kanssa myös tarjousten valmisteluvaiheessa. Näillä pyritää Rengon mukaan varmistamaan ratkaisujen sopiminen Suomelle ja hinnan pysyminen annetuissa kehyksissä eli 7–10 miljardissa eurossa.

Tarjouspyynnössä on edellytetty, että teollisen yhteistyön arvon on oltava 30 prosenttia hankkeen kokonaisarvosta.

– Pyrimme pitämään kaikki viisi ehdokasta mukana koko prosessin ajan, sanoi Renko.

Hankinta lähtee Ilmavoimien mukaan siitä, että kaikki koneet ostetaan yhdeltä valmistaja.

Saksakin suurkaupoilla

Suomen hävittäjähankinta, 64 konetta, on kansainvälisesti suuri. Maailmalla on tekeillä pari muutakin suurta hävittäjäkauppaa.

Saksa etsii seuraajaa ikääntyville Tornado-hävittäjäpommittajilleen. Kyse on jopa 90 koneen kaupasta. Pääehdokkaita ovat Eurofighter Typhoon ja Lockheed F-35, vaikka tietopyynnöt on lähetetty myös Boeingille Super Hornetista ja F-15E -hävittäjästä.

Saksan puolustusministeriö puoltaa eurooppalaisen koneen ostamista, mutta Luftwaffe haluaisi F-35:n sen häiveominaisuuksien takia.

Samaan aikaan Saksa ja Ranska käynnistävät yhteisen hävittäjäkoneen suunnittelua ja rakentamista. Sen pitäisi valmistua vuoteen 2040 mennessä, mutta yhteisillä eurooppalaisilla lentokonehankkeilla on ollut sitkeä tapa myöhästyä.

On vielä epäselvää, miten Saksan hävittäjäkaupat ja uusi hävittäjähanke vaikuttavat Suomen hävittäjähankintaan.

Intiassa samat kisaajat

Intia aikoo ostaa ilmavoimilleen 110 hävittäjäkonetta. Tietopyynnöt lähetettiin valmistajille huhtikuun alussa. Mukana ovat pääosin samat ehdokkaat kuin Suomessakin. Lockheed Martin ei tarjoa Intialle F-35:a vaan F-16 -hävittäjän uusinta versiota. Kilpailuun osallistuu myös MiG-hävittäjiä valmistava venäläinen United Aircraft Corp.

Lisäksi Intian merivoimat on ostamassa 45 hävittäjäkonetta uusille tukialuksille. Boeingin Super Hornet on veikkauksissa vahvoilla.

Jos suurtilauksen saa Gripen, Typhoon tai Super Hornet, se vahvistaa niiden asemaa muillakin markkinoilla. Suomi tosin tehnee valintansa ennen Intiaa.

Ranskalaisen Rafalen voitto Intiassa olisi yllätys, sillä juuri ennen tämähetkisen kilpailun avaamista Intia perui 126 Rafale-hävittäjän tilauksen. Venäjän kanssa Intialla on ollut laajaa ja tiviistä hävittäjäyhteistyötä, mutta nyt Intia saattaa etsiä sille vaihtoehtoa.

Lähteet: Yle, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi