1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Barbie

Maailman kuuluisin nukke on sekä muotitietoinen että itsenäinen nainen: "Alussa epäiltiin, että meneekö Barbie kaupaksi ollenkaan"

Kansallismuseossa avautuu perjantaina laaja Barbie – The Icon -näyttely. Suosittu nukke on yhdistetty vuosikymmenten aikana muotiin ja tyyliin, mutta etenkin alkuaikoinaan sillä oli myös vallankumouksellisia piirteitä.

Bob Mackien suunnittelema Designer Platinum Barbie vuodelta 1991. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Barbara Millicent Roberts syntyi 9. maaliskuuta vuonna 1959 Willowsissa, Wisconsinin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Hän opiskeli Willows High Schoolissa ja itsenäisenä, tunnollisena ja kunnianhimoisena nuorena naisena pärjäsi koulussa erinomaisesti.

Barbaralla on hoikka, urheilullinen ja mallimittainen vartalo sekä vaaleat, poninhännälle kiedotut hiukset. Korkealle otsalle on laskeutunut kuohkea kiharapilvi.

Huolellisesti punatuilla huulilla karehtii aavistuksenomainen hymy, ja kirkkaansinisten silmien viistoa mutta terävää katsetta on tehostettu sysimustalla kajalilla ja luomivärillä.

Barbie vuosimallia 1959. Ylellinen Evening Splendor-asu on toteutettu kultalangoilla kuvioidusta brokadista. Huomaa ultratyylikäs samettilaukku. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Barbarasta huomaa jo ensisilmäyksellä, että hän on kiinnostunut muodista ja että hänellä on hyvä maku. Jopa uimarannalla Barbaran tyyli on moitteeton. Siellä hän pukeutuu seeprakuvioituun mustavalkoraidalliseen kokouimapukuun ja korkeakorkoisiin mustiin avokkaisiin. Korvia koristavat näyttävät kullankimalteiset korvakorut ja lookin kruunaavat modernit, sinivalkoiset aurinkolasit.

Muodikasta Barbaraa ryhdytään varsin nopeasti kutsumaan lempinimellä Barbie. Kaikista ominaisuuksistaan huolimatta Barbie ei ole aivan tavallinen tyttö. Hänet on tehty muoviseoksesta ja hän on kaksikymmentäyhdeksän ja puoli senttiä pitkä.

Näkymä Kansallismuseon Barbie – The Icon -näyttelystä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Barbie menee kaupaksi joka kolmas sekunti

Ruth Handlerin ideasta lähteneen ja amerikkalaisen Mattel-yhtiön lanseeraaman Barbie-nuken voittokulku on jatkunut maailmalla kohta kuusikymmentä vuotta. Muotitietoisia nukkeja on tähän mennessä myyty yli miljardi kappaletta, eikä hurja suosio ole osoittanut hiipumisen merkkejä.

– Alun perin Mattelissa keskusteltiin paljon siitä, meneekö tällainen pin-upin näköinen nukke kaupaksi ollenkaan, koska kohderyhmänä ovat lapset. Sitä ostettiin kuitenkin jo ensimmäisenä vuonna 300 000 kappaletta. Nykyisin Barbie-nukkea myydään joka kolmas sekunti jossakin päin maailmaa, Kansallismuseon Barbie – The Icon -näyttelyn näyttelypäällikkö Minerva Keltanen toteaa.

Myös näytttelypäällikkö Minerva Keltanen on leikkinyt Barbeilla. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Myös Keltasella on omakohtaisia kokemuksia Barbie-nukeista. Hän omisti lapsena vuonna 1978 markkinoille tulleen Superstar-Barbien, jonka kasvojen mallina toimi aikansa kuuma kauneusihanne, Charlien enkeleissä näytellyt Farrah Fawcett-Majors.

– Barbiet olivat ykkössuosikkilelujani pikkutyttönä, ja leikin niillä vielä kymmenvuotiaanakin. Barbiessa viehätti oikeastaan ihan kaikki: se oli todella kaunis, sen hiuksia oli kiva kammata ja oli ihanaa kokeilla sille erilaisia asuja. Samalla saattoi leikkiä muotisuunnittelijaa tai kampaajaa ja haaveilla siitä, miksi tulee isona, Keltanen muistelee.

Hiuksista puheen ollen, kaikkien aikojen suosituin Barbie on Totally Hair Barbie (1992), jonka valtava tukka ulottuu aina varpaisiin saakka.

Suomessa Barbie-nukkeja on myyty vuodesta 1963 lähtien.

– Tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta Barbie on ollut usean sukupolven ajan tärkeä osa suomalaisen naisen kokemusmaailmaa, Keltanen kertoo.

Giuseppina Bonaparte (Giuseppina di Beauharnais) oli Napolen I:n vaimo. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Trendien aallonharjalla

Barbie on heijastellut oman aikansa trendejä ja tyylejä heti ensiaskeleistaan lähtien. Ensimmäisen Barbien meikkiin otettiin mallia Vogue-lehden kuuluisasta kansikuvasta vuodelta 1950, ja vaikutteita haettiin Elizabeth Taylorin sekä Marilyn Monroen kaltaisten sensuellien supertähtien ulkomuodosta ja tyylistä.

60-luvun Bubblecut Barbien yllä nähtiin kirkkaanpunainen asukokonaisuus, joka pillerihattuineen oli suora jäljitelmä Yhdysvaltojen silloisen ensimmäisen naisen Jackie Kennedyn villasta valmistetusta kuuluisasta puvusta. Lyhyen mutta pöyheän kampauksen malli oli otettu oopperalaulaja Maria Callasilta.

Bob Mackien Le Papillon Barbie Doll vuodelta 1999. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

1970-luvun alussa Barbien glamour-tyyli vaihtui vapaan ja huolettoman hippikulttuurin ylistykseksi. Samoihin aikoihin kehitettiin myös ruskettunut ja rantaelämälle vihkiytynyt Malibu Barbie, josta kehkeytyi yksi kaikkien aikojen suosituimmista malleista.

Vuonna 1980 Mattel-yhtiö toi markkinoille ensimmäiset tummaihoiset Barbiet ja pari vuotta myöhemmin Great Shape Barbie värikkäine säärystimineen julisti silloisen muotilajin, aerobicin liikunnallisia iloja.

1990-luku taas toi tullessaan Bob Mackien kimaltelevat ja mielikuvitukselliset fantasia-Barbiet, ja 2000-luvun merkittävimpiin muutoksiin kuuluvat Barbie Fashionistas -nuket. Sarjasta löytyy muun muassa kolme erilaista vartalotyyppiä sekä seitsemän ihonsävyä.

Kuraattori ja kirjailija Massimiliano Capella kiinnostui Barbiesta tämän muotiyhteyksien takia. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Barbielle ovat suunnitelleet vaatemallistoja maailman tunnetuimmat muotitalot Diorista Givenchyyn.

– Muotiteollisuus on luonnollisestikin ollut kiinnostunut Barbiesta, sillä Barbiehan on täydellinen huippumalli, Barbie - The Icon - näyttelyn kuraattori ja samannimisen kirjan kirjoittaja Massimiliano Capella kiteyttää.

Siinä sivussa Barbie on myös innoittanut taiteilijoita. Pop-taiteilija Andy Warhol halusi tehdä ystävästään, muotisuunnittelija BillyBoy*:sta taulun. Tämä vastasi, että "maalaa mieluummin Barbie, koska Barbie, c'est moi – minä olen Barbie".

Warholin vuonna 1986 valmistunut Barbie, Portrait of BillyBoy* esittääkin vaalekutrista ja sinisilmäistä nukkea.

Barbie-versio Englannin kuningatar Elisabet I:sta (1533-1603). Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Itsenäisen naisen perikuva

Etenkin 1950- ja 60-luvuilla Barbie on ollut myös varsin edistyksellinen hahmo. Aiemmin tytöille oli tarjottu lähinnä vauva- ja lapsinukkeja, jotka pönkittivät naisen roolia hoivaajana ja kotiäitinä. Barbie oli jotakin ihan muuta.

– Barbie on ehdottomasti ollut feministinen roolimalli jo heti alusta alkaen. Hän ei ole ollut naimisissa, eikä ole saanut koskaan lapsia. Omassa elämässään Barbie on sitoutunut uraansa, mikä on tehnyt hänestä vahvan ja voimakkaan naisen. Tällainen ajattelumalli ja asenne ovat olleet vallankumouksellisia 1960-luvulla, jolloin naisen rooli etenkin Yhdysvalloissa oli olla vaimo ja äiti, Massimiliano Capella toteaa.

Yksi 150:sta Barbien ammatista: fossiileista innostunut paleontologi. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Barbien urakehitys on ollut mielenkiintoista seurattavaa. Vuonna 1961 hän oli sairaanhoitaja, mutta vuonna 1965 jo astronautti , joka kulki venäläisen kosmonautin Valentina Tereškovan jalanjäljissä. Tereškova oli ensimmäinen avaruudessa käynyt nainen.

1980-luvulla Barbie kokeili rock-tähden uraa ja vuonna 1997 hänestä kehkeytyi dinosaurusten fossiileja tutkiva paleontologi. Presidenttiehdokkaana Barbie oli jo vuonna 1992, kauan ennen Hillary Clintonia.

Tähän mennessä erilaisia ammatteja on ollut yli 150.

– Barbie on tekijä, eikä mikään passiivinen hahmo, jota hoivataan. Hän matkustaa ympäri maailmaa, hänellä on erilaisia ihmissuhteita ja hän nauttii hyvästä elämästä. Hän viettää siis modernin naisen elämää, Minerva Keltanen sanoo.

Barbie on inspiroitunut myös taiteesta. Kuvan Barbie on saanut vaikutteita Gustav Klimtin taiteesta. Huomaa fin de siècle -tyylinen kampaus. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Hijab-Barbiesta lesbo-Barbiehen

Barbien nousujohteiseen ja lähes virheettömään tarinaan mahtuu muutama pieni skandaalikin. Vuonna 2004 Barbien ja poikaystävä Kenin tiet erkanivat, ja tilalle astui sporttinen ja auringonpaahtama australialaissurffari Blaine.

Kaksikon kuhertelu jäi kohtuullisen lyhytaikaiseksi: vuonna 2011 Ken käynnisti romanttisen jättiläiskampanjan, joka näkyi sekä sosiaalisessa mediassa että suurkaupunkien kaduilla. Esimerkiksi New Yorkin Times Square täyttyi mainostauluista, joissa luki: “Barbie, you’re the only doll for me!” Barbie ei tietenkään voinut vastustaa kiusausta, ja rakastavaiset palasivat samantien yhteen.

Barbien ikuinen poikaystävä Ken. Oikealla ryppyjä rakkauteen aiheuttanut Barbien sivuhairahdus, australialaissurffari Blaine. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Vaikka Barbien voittokulku on kattanut lähes koko maailman, se on ollut pannassa joissakin muslimimaissa. Esimerkiksi Iranissa Barbie kiellettiin 1990-luvulla, koska se edustaa paheellisia länsimaisia arvoja. Muutama vuosi sitten maan viranomaiset ratsasivat ja sulkivat kauppoja, jotka myivät Barbie-nukkeja.

Viime vuonna Barbie pukeutui ensimmäistä kertaa hijabiin eli musliminaisten päähuiviin, mikä on herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä. Nukkea on markkinoitu adjektiivilla "voimaannuttava" ja esimerkiksi laulaja Miley Cyrus twiittasi sen "normalisoivan erilaisuutta". Vastakkaisten mielipiteiden mukaan hijab ei ole sopiva asuste emansipoituneelle Barbielle. Hijab-Barbie on leimattu myös puhtaasti rahastusmielessä tehdyksi taktiseksi vedoksi.

Barbie-versio lattaritähti Jennifer Lopezista. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Samana vuonna Mattel puki Barbien t-paitaan, jossa luki homoliittoja puoltava Love Wins -slogan. Tämä herätti kiivaita spekulaatioita siitä, josko Barbie olisikin lesbo tai ainakin biseksuaali. Mattel-yhtiö ei ole kommentoinut nuken seksuaalisuutta millään tavalla.

Meksikolaistaiteilija Frida Kahlon sukulaisten mukaan äskettäin lanseerattu Frida-nukke on aivan liian amerikkalaistyylinen. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Tuorein kohu liittyy Mattelin Inspiring Women -sarjaan, johon kuuluvat lentäjä Amelia Earhart, matemaatikko Katherine Johnson sekä meksikolainen kuvataiteilija Frida Kahlo. Kahlon sukulaisia Frida-nukke ei ole miellyttänyt, koska se on heidän mielestään liian amerikkalainen ja koska siltä esimerkiksi puuttuvat yhteenkasvaneet kulmakarvat, joista on muodostunut taiteilijan visuaalinen tavaramerkki.

Kahlon sukulaisten mukaan paikallinen tuomari olisi kieltänyt Mattelia hyödyntämästä taiteilijaa kaupallisesti. Mattel taas on ilmoittanut tehneensä laillisen sopimuksen Frida Kahlo Corporationin kanssa, joka kertoo olevansa Kahlo-tuotemerkin virallinen edustaja.

Barbieta on myös syytetty jo vuosikymmeniä siitä, että se on ollut esteettisessä mielessä tytöille vääränlainen roolimalli.

Mutta kaikesta huolimatta, Barbie on tullut jäädäkseen.

– Barbien menestyksen syy on hänen kykynsä vietellä ja kertoa läntisen maailman yhteiskunnallisista muutoksista. Lisäksi Barbien motto on, että voit olla ihan mitä tahansa, Massimiliano Capella summaa.

Uusimpia Barbie-malleja edustavat Iso Britannian kuninkaalliset William ja Kate. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle