1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Kainuun uusi sairaala saa jättilainan – "Olemme iloisia, että haja-asutusalueen keskussairaalaa rahoitetaan"

Euroopan investointipankin myöntämä 78 miljoonan euron laina kattaa noin puolet sairaalan rakentamiseen tarvittavasta rahoituksesta.

Euroopan investointipankin myöntämä laina kattaa noin puolet sairaalan rakentamiseen tarvittavasta rahoituksesta. Kokonaisrahoituksen tarve on 159 miljoonaa euroa. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Euroopan investointipankki (EIP) on myöntänyt Kainuun uuden sairaalan rakentamiseen 78 miljoonan euron lainan. Myönnetty laina kattaa noin puolet sairaalan rakentamiseen tarvittavasta rahoituksesta.

Kainuun soten kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo, että EIP:n myöntämä rahoitus on hyvin merkittävä. Lainaneuvotteluita on hänen mukaansa käyty noin vuoden verran.

Lainan saaminen Euroopan investointipankilta on vaikeaa. Ennen lainapäätöstä pankki tarkisti Ahopellon mukaan kaikki sairaalan tekniset ja arkkitehtuuriset suunnitelmat, hoidolliset prosessit sekä kaikki käyttökustannukset.

– He myös kävivät myös paikan päällä tarkistamassa kaikki nämä asiat. On ollut aika yllättävä, että kaikki on tarkistettu näin tarkasti.

Viime vuoden loppupuolella Kainuun soten kuntayhtymä sai 76 miljoonan euron lainan myös Pohjoismaiden investointipankilta.

Kainuun saama laina on Suomen suurimpia

Päätöstä EIP:n lainan myöntämisestä odotettiin Ahopellon mukaan jännityksellä. Hän sanoo, ettei lainan saamisesta voinut olla varma missään neuvottelujen vaiheessa. Eikä siitä, minkä suuruinen laina tulee myönnettäessä olemaan.

– Tämä on suurimpia lainoja, joita Suomeen on EIP:ltä tullut. Heillä on todella tiukat kriteerit lainojen myöntämisessä, joten tämä on siinä suhteessa merkittävän suuri laina.

Vuonna 2017 EIP myönsi suomalaisille hankkeille rahoitusta yli 1,3 miljardia euroa. Viimeisen viiden vuoden aikana pankki on rahoittanut suomalaista terveydenhuoltosektoria yli miljardilla eurolla.

Suomessa saadaan Ahopellon mukaan Euroopan investointipankilta rahoitusta myös haja-asutusalueille. Rahoitusta ei myönnetä pelkästään sinne, missä väestö on suurimmillaan.

Ahopelto on tyytyväinen siihen, että Kainuu on huomioitu sellaisena alueena, jota EIP voi rahoittaa.

– Olemme iloisia, että tällaista haja-asutusalueen keskussairaalaa rahoitetaan.