KSML: Lapsiasiavaltuutettu vaatii lähineuvolan turvaamista sote-uudistuksen yhteydessä

Neuvolan palvelut siirtyvät kunnilta maakunnille vuonna 2020.

neuvolat
Lääkäri kuuntelee stetoskoopilla lapsen hengitysääniä neuvolassa.
Kymsote on tuottanut 1.1.2019 alkaen kymenlaaksolaisten kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut, lastenneuvoloista erikoisssairaanhoitoon ja päihdetyöstä kuntoutukseen ja maahanmuuttajapalveluihin.Yle

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pelkää asiakassetelin romuttavan laadukkaan lähineuvolatyön ja vaatii lähineuvolan turvaamista lailla, uutisoi Keskisuomalainen.

– Neuvolapalvelu on niin hyvin toimiva kokonaisuus, että sen säilyminen laadukkaana on varmistettava lainsäädännöllä, Kurttila painottaa.

Sote-uudistus olisi siirtämässä äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvolan palvelut kunnilta maakuntien liikelaitosten järjestettäväksi 1.1.2020 alkaen.

Maakunnat voisivat halutessaan ottaa käyttöön neuvolapalveluissa asiakassetelin. Jos asiakasseteli otettaisiin käyttöön, se pakottaisi maakunnat hinnoittelemaan neuvolapalvelut, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuuttu Tuomas Kurttilan mukaan riskinä on, että asiakasseteli avaa kilpailun asiakkaista, markkinat jakavat perheet ja tämä heikentää neuvolan kattavuutta ja laatua.

Suomalainen neuvola on myös kansainvälisesti todettu laadukkaaksi, Kurttila muistuttaa.