Kokoomuskin vaatii selvitystä Porin puhelinkuuntelujupakasta

Kaupunginhallitus totesi maanantaina yksimielisesti, että asia on loppuunkäsitelty. Nyt kokoomus kuitenkin vaatii puhelinkuuntelusta viranomaisselvitystä.

Pori
Lippu katolla. Lipussa keltaisella pohjalla karhun kuva.
Porin puhelinkuuntelujupakka ei ota laantuakseen.

Kokoomuksen Porin valtuustoryhmä vaatii viranomaisselvitystä Porin puhelinkuuntelujupakasta. Ryhmä julkaisi aamulla tiedotteen, jonka mukaan asian selvittäminen on välttämätöntä erityisesti kaikkien porilaisten luottamuksen vuoksi.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Krista Kiuru osallistui talvella useisiin Porin kaupunginhallituksen kokouksiin puhelimen välityksellä ilman, että useilla jäsenillä oli tietoa Kiurun läsnäolosta.

Kiurulla on valtuuston puheenjohtajana läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksessa, mutta puhelinkuuntelu on herättänyt ison kohun. Kaupunginhallitus lisäsi Kiurun nimen jälkikäteen useiden kokousten osallistujalistoille.

"Yleinen oikeudentaju koetuksella"

Porin kaupunginhallituksen mukaan asia on loppuunkäsitelty. Se totesi maanantaina yksimielisesti omana kantanaan, että Kiuru on toiminut hänelle annettujen ohjeiden mukaan. Kokoomus oli mukana päättämässä asiaa. Silti se nyt vaatii viranomaisselvitystä.

Kokoomuksen valtuustoryhmän mukaan maanantaina tehdyt päätökset ovat olleet kaupunginhallituksen toiminta- ja päätöksentekokyvyn jatkumisen kannalta olennaisia, mutta poliittinen ja juridinen päätöksenteko eivät ole sama asia.

– Asianomistajalla on oikeus viranomaisselvitykseen, jos hän kokee, että yksityisyyden suojaa ja luottamuksellisuutta on loukattu. Asian selvittäminen on välttämätöntä myös Pori-konsernin henkilöstön ja yhteistyökumppanien, mutta erityisesti kaikkien porilaisten luottamuksen vuoksi. Yleinen oikeudentaju on asiassa koetuksella, todetaan valtuustoryhmän tiedotteessa.

Aiemmin perussuomalaisten ja keskustan valtuustoryhmät ovat vaatineet asiasta selvitystä. Kokoomuksen porilaisvaltuutettu Petri Lahtinen jätti torstaina poliisille ilmoituksen salakuuntelusta ja aluehallintovirastoon kantelun kaupunginhallituksen pöytäkirjojen korjaamisesta jälkikäteen.