Westworldin robottiorjat ottavat vallan ihmisiltä – Tutkija: Ihmisen ja koneen suhde on ikuisuuskysymys

Robotit ja tekoäly ovat jälleen runsaasti esillä elokuvissa ja tv-sarjoissa. Robottien kapinaa ihmisiä vastaan seurataan tänä keväänä esimerkiksi Westworld-sarjassa.

Westworld
Tähtihetkessä keskusteltiin roboteista elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Tänä keväänä androidit nousevat ihmisten vallasta Westworld-sarjan toisella tuotantokaudella. Tähtien sodassa puolestaan robotit jatkavat ihmisten apureina.

Teemat ovat vanhoja tuttuja, pohtii tutkija ja kirjailija Sam Inkinen.

– Ihmisen ja koneen välinen suhde ja ihmisen ja teknologian välinen suhde ovat ikuisuuskysymyksiä. Robotiikka ja tekoäly yhdistetään tähän päivään, mutta varsinkin lähitulevaisuuteen. Tulevaisuuteen kurkotetaan, mutta alun perin käsite robotti viittaa orjaan ja pakkotyöläiseen.

Ihmismäiset androidit ovat orjan asemassa Westworldin tulevaisuusfantasiassa, joka perustuu 70-luvulla tehtyyn elokuvaan. Ihmisten omiin tarpeisiinsa luodut robotit kuitenkin päättävät nousta orjuuden ikeestä luomaan itse omaa tulevaisuuttaan.

Westworld on yksi aikalaisilmiö, joka summaa pitkää keskustelunkaarta. Mikä tekee ihmisestä ihmisen ja koneesta koneen. Viimeisimmissä elokuvissa ja sarjoissa on nähty koneiden selkeää inhimillistymistä. Koneet asettavat kysymyksiä. jotka liittyvät ihmisyyteen. Siinä pyritään vastaamaan kysymykseen siitä, kuka on luonut kenenkin ihmisten ja koneiden maailmassa.

Westworld-sarjassa liikutaan androidien asuttamassa puistossa. Kuva: HBO Nordic

Kapinallisia ja apureita

Usein robotit ovat joko omaan tietoisuuteen heränneitä kapinallisia tai humoristisia apureita Tähtien sodan tyyliin.

– Tämä on se klassinen kysymys, onko teknologia ja robotti isäntä vai renki. Missä vaiheessa tietoisuuden saanut robotti tai tekoäly kyseenalaistaa luojansa tai keksijänsä roolin. Ridley Scottin Blade Runner on pohtinut, onko robotti kone vai ihminen, ruumiin mielessä ja toisaalta tietoisuuden mielessä.

Robotit nousevat myös monessa suhteessa herroiksi suhteessa ihmiseen.

– Viimeisten vuosikymmenten elokuvaklassikoissa, kuten Kubrickin 2001: Avaruusseikkailussa on hyvin inhimillinen tekoälypersoona. Kun koneet nousevat kapinaan, ne saattavat ylittää ihmisen teknisesti, voimankäytöltään ja älyltään.

Monesti robotit nousevat fiktiossa valtaamaan maailmaa. Nämä tulevaisuuskuvat ovat usein synkkiä. Elokuvat ja tv-sarjat kommentoivat ja tarjoavat myös kritiikkiä teknologioista ja kehityksestä.

Matrix-saaga ja Terminaattori-saaga ovat mustia visioita, antiutopioita, joissa koneet valtaavat yhteiskunnan ja kulttuurin. Ihminen joutuu altavastaajaksi, jos ei pidä varaansa. Tässä on valmis jännite. Virtuaalitodellisuus ja muut uudet vanhat käsitteet, niihin liittyy paljon fantasiaa ja positiivistakin unelmointia.