Analyysi: Kimiltä ja Moonilta tarvitaan enemmän kuin kauniita sanoja – Nuudelijutustelu luo mielikuvaa ystävyydestä, mutta ei riitä rauhaan

Etelä-Korean ja Pohjois-Korean tapaamisen symboliarvoa ei voi kiistää, mutta mitään todellisia lupauksia ei ole vielä annettu, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

Korea (hist.)
Kim Jong-un ja Moon Jae-in kättelevät Koreoiden rajalla.
EPA

Peking Kello puoli kymmeneltä perjantaiaamuna Kim Jong-un astui Koreoita erottavan rajan yli. Hetki oli täynnä symboliikkaa. Kim oli ensimmäinen Pohjois-Korean johtaja, joka vierailee Etelä-Korean maaperällä sitten vuoden 1953, jolloin Korean sota päättyi.

Koreoiden raja on merkitty selkeästi demilitarisoidun vyöhykkeen maaperään kivisenä kynnyksenä. Kim astui sen yli epäroimättä.

Vielä syksyllä sitä olisi voinut pitää askeleena kuun pinnalle. Niin kaukana Koreat olivat toisistaan. Puhuttiin sodasta ja vaihdettiin uhkauksia.

Nyt Koreoita erottavalla raja-alueella nähtiin jotain aivan muuta.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja tunnusomaiseen mustaan Mao-pukuun sonnustautunut Kim kohtasivat toisensa aidon oloiset hymyt kasvoillaan.

Miehet kättelivät ensin rajan yli ja astuivat sitten yhdessä Etelä-Koreaan. Kim ohjasi Moonin ylittämään rajan myös pohjoisen puolelle. Kamerat räiskyivät nälkäisenä.

Seremonioiden saattelemana Moon ja Kim siirtyivät kohti Rauhan taloa, missä aamupäivän keskustelut pidettiin. Ilmapiiri oli leppoisa kuin kesäsunnuntai: luvattiin avoimia neuvotteluja ja puhuttiin nuudeleista. Kim toivoi, että pohjoiskorealainen ruoka maistuisi Moonille.

Kumpikin vaikutti olevan tyytyväinen tilanteeseen.

Molemmilla on siihen omat syynsä.

Moon haluaa rakentaa liennytyksestä perintönsä ja historiallisen tapaamisen isännöinti on siihen täydellistä materiaalia. Kim puolestaan saa viimein esiintyä vakavasti otettavana valtiojohtaja, jota kohdellaan vihollismaiden presidenttien vertaisena, ei hulluna rakettimiehenä.

Aamun tunnelma osoitti, että nämä toiveet oli vielä helppo täyttää. Mutta kokouksessa on tarkoitus puhua myös itse asiasta: Pohjois-Korean ydinaseista.

Onkin oletettavaa, että hymyt tulevat vielä hyytymään. Vaikka ystävyyttä on ilmassa, mikään ei ole osoittanut että perimmäinen erimielisyys olisi ratkeamassa. Pohjois-Korea ei ole luvannut luopua ydinaseistaan, ainoastaan lopettaa niiden testaamisen toistaiseksi.

Ensimmäinen neuvottelukierros kesti vajaat pari tuntia. Keskustelut jatkuvat myöhemmin ja illalla on luvassa juhlaillallinen.

Komeista puitteista huolimatta tämän päivän kokouksen anti saattaa jäädä lähinnä symboliseksi. Moni pitää Kimin ja Moonin tapaamista vasta pohjatyönä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Kimin suunnitellulle tapaamiselle. Sen on määrä toteutua kesäkuun alkuun mennessä.

Jos tapaamisesta saadaan pian sovittua, tätä kokousta voi pitää onnistuneena.

Toisaalta, osa asiantuntijoista saattaisi huokaista helpotuksesta, jos Trumpin ja Kimin tapaaminen peruuntuisi. Riskejä sen epäonnistumisesta pidetään liian suurina.

Vaikka Koreoiden tapaamisen anti ja lupaukset jäisivät heppoiseksi, Kimille ja Moonille tänään otetut kuvat ovat jo voitto itsessään. Moni eteläkorealainen epäilee Kimin motiiveja, mutta ainakin äärimmilleen kärjistynyt tilanne on hetkeksi taltutettu.

Moon tietää hyvin, että pelissä on myös riskinsä. Hänen edeltäjänsä ovat polttaneet näppinsä Kimin isän kanssa useaan otteeseen. Toistaiseksi hänen valitsemansa tie näyttää vievän eteenpäin.

Kimin aivoituksia on vaikeampi arvailla. Tapaamisen aluksi hän sanoi tuntevansa, että käsillä on uuden ajan alku. Moni haluaa uskoa, että tuo alku tarkoittaisi tietä kohti Pohjois-Korean ydinsaseriisuntaa.

Kimille uusi aika saattaa kuitenkin tarkoittaa aikaa, jossa hän johtaa ydinasevaltioita. Silloin voi puhua rauhan puolesta, koska enää ei ole tarvetta hyppiä kenenkään nenille.

Lue lisää: Yle seuraa: Alkoiko Koreoiden välillä "rauhan kausi"? Huipputapaamisen alussa kevyttä vitsailua