Työmaan esimies: Asentajan huolimattomuus aiheutti Lappeenrannan uuden sairaalan rajun vesivuodon – "Ihan yksittäisen ihmisen huono asenne työtä kohtaan"

Lappeenrannan uuden K-sairaalan vesivuodon taloudelliset vahingot nousevat satoihin tuhansiin euroihin.

vesivahingot
K-Sairaalan vesivuotoa korjataan
K-sairaalan neljännessä kerroksessa puretaan uusia, kastuneita pintoja. Vesivahinko ulottuu rakenteisiin saakka.Kare Lehtonen / Yle

Lappeenrannan lähes valmiissa sairaalarakennuksessa keskiviikkoiltana sattunut vesivuoto johtuu yksittäisen lvi-asentajan huolimattomuudesta tai välinpitämättömyydestä. Näin sanoo työmaan esimiehenä toimiva Rakennuttajakonsultti WSP Oy:n paikallisjohtaja Tomi Käiväräinen.

Käiväräisen mukaan asentaja on muokannut vesiputken liitoksessa olevia tehdasvalmisteisia osia ohjeiden vastaisesti.

– Asentajan huolimattomuutta tai välinpitämättömyyttä. Ihan yksittäisen ihmisen huono asenne työtä kohtaan. Siitä se yksinkertaisesti johtuu, Käiväräinen sanoo.

Käiväräinen kertoo, että asennuksessa tehty virhe on sellainen, että se ei ole silmin havaittava. Tällöin asentajan moraali korostuu.

– Siinä on tehdasvalmisteisia osia muokattu tavalla, jota eivät asennustyön ohjeet salli ja ylipäätäänkään ei työohjeiden mukaisesti, Käiväräinen kertoo.

Ihan yksittäisen ihmisen huono asenne työtä kohtaan.

Toni Käiväräinen

Sairaalarakennuksen neljännen kerroksen vesiputken liitoksesta alkanut vuoto valutti satoja litroja vettä lattioiden lisäksi sairaalan rakenteisiin.

K-sairaalan julkisivu
Lappeenrannan uusi sairaala valmistuu nykyisen keskussairaalan viereen. Uudisrakennuksessa on kymmenen kerrosta ja sen pinnassa on 36 eri värisävyä.Petri Kivimäki/Yle

Toimitusjohtaja: "Kyseessä yksi inhimillinen virhe isolla työmaalla"

K-sairaalan LVI-asennuksista vastasi Saipu Oy. Yrityksen asentajat ovat järkyttyneitä syytöksestä, että heidän asenteessaan olisi vikaa.

Toimitusjohtaja Kari Varkin mukaan heillä on töissä ammattitaitoinen ja osaava henkilöstö. Työvirheen he kuitenkin tunnustavat.

– Yksittäinen putkiliitos on pettänyt ja siinä on tehty asennusvirhe. Iso ja harmittava vahinko siitä on aiheutunut, sanoo Varkki.

Varkki on nähnyt kuvan virheellisestä asennuksesta ja nyt selvitetään kuka kyseisen putkiliitoksen on tehnyt. Varkki kertoo, että heillä on työmailla koulutettavina nuoria. Varkin mukaan se on voinut olla yhtenä syynä virheelliseen asennukseen.

Varkki uskoo, että kyseessä on yksittäinen ja inhimillinen virhe isolla työmaalla.

– Asenteesta se ei ole ollut kiinni, toteaa Varkki Saipu Oy:stä.

Satojen tuhansien vahingot

K-sairaalan vesivuodon taloudelliset vahingot nousevat satoihin tuhansiin euroihin. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotella on rakentamisajan kattava vakuutus, ja korvauksista keskustellaan nyt vakuutusyhtiön kanssa.

K-sairaalan vesivuoto viivästyttää sairaalan kesäkuun alkuun suunniteltua käyttöönottoa ainakin neljännen kerroksen osalta, josta puolet on nyt käyttökelvottomana. Torstaina lattioilta jouduttiin muun muassa repimään irti valmiiksi asennettuja lattiamattoja.

K-sairaalan kuivaus- ja korjaustyöt on aloitettu. Eksote pohtii ensi keskiviikkona, mitkä osat muuttoa on lykättävä ja mitkä voidaan toteuttaa suunnitellusti. Viikonlopun ja alkuviikon aikana pitäisi jo selvitä, kuinka kauan korjaus ja kuivatus vievät aikaa.

Päivystyksen muutto vaatii erityistä suunnittelua

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Eksoten viestintäjohtaja Saara Raudasoja kertoo, että pahiten vaurioituneeseen neloskerrokseen on tulossa päivystyksen vuodeosasto. Erityisesti päivystystoiminnan muutto on aina kriitinen vaihe sairaalassa.

– Sitä ei voi lähteä hyvin suunnittelematta toteuttamaan. Emme osaa vielä sanoa, miten paljon suunnitelmaa joudutaan muuttamaan, kun on niin epäselvää, miten nopeasti paikkoja saataisiin uudelleen kuntoon, Raudasoja sanoo.

Lappeenrannan uuden K-sairaalan tilat keskussairaalan vieressä on ollut tarkoitus ottaa käyttööön kesäkuun alkupuolella. Alun perin sairaalan piti olla valmis jo syksyllä 2017. Rakennuttaja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri joutui kuitenkin viime talvena ottamaan rakennustyömaan haltuunsa, koska pääurakoitsija ei kyennyt rakentamaan sairaalaa alkuperäisessä aikataulussa.

Uuteen K-sairaalaan tulee yleis- ja erikoislääketieteen päivystys sekä vuodeosastoja. Se tulee maksamaan noin 50 miljoonaa euroa.

Juttuun lisätty viestintäjohtaja Saara Raudasojan kommentit 27.4. klo 12:07.

Juttuun lisätty LVI-urakan tehneen Saipu Oy:n toimitusjohtaja Kari Varkin kommentit 27.4. klo 15:42