Keski-Pohjanmaan liiton vastuuvapaudesta päätös vasta syksyllä – "Epäkohtiin on tartuttu todella jämäkästi"

Maakuntavaltuusto puhui liiton ongelmista vain vähän. Jo aloitetut korjaustoimet vakuuttivat valtuuston.

Tarkastuslautakunnat
Keski-Pohjanmaan liiton julkisivu.
Kalle Niskala / Yle

Raju kritiikki Keski-Pohjanmaan liiton johtamista kohtaan ei ainakaan toistaiseksi johda jatkotoimenpiteisiin.

Keski-Pohjanmaan maakuntavaltuusto ei kuitenkaan myöntänyt liiton vanhalle hallitukselle eikä maakuntajohtajalle vastuuvapautta. Asiaan palataan syksyllä, kun työ- ja elinkeinoministeriö TEM on saanut tehtyä liitossa uudet tarkastus- ja valvontakäynnit ja tiedetään, saako liitto takaisin valtuudet myöntää EU-projektirahoja.

Viime elokuussa aloittaneelle, uudelle hallitukselle vastuuvapaus sen sijaan myönnettiin.

Keski-Pohjanmaan liiton hallinto sai rajua arvostelua liiton tarkastuslautakunnalta ja tilintarkastajalta. Johtamisen ongelmat ovat tarkastuslautakunnan mukaan heikentäneet työilmapiiriä ja viivästyttäneet muun muassa hankkeita. Lisäksi ne ovat johtaneet katkoksiin tiedonkulussa. Liiton sisälle on muodostunut kuppikuntia.

Keski-Pohjanmaan liiton ongelmat ovat jatkuneet jo pitkään. Ne johtivat lopulta siihen, että työ- ja elinkeinoministeriö sulki liiton Eu-rahahanat toistaiseksi. Lisäksi TEM perii takaisin liiton jo jakamia EU-rahoja noin 200 000 euroa.

Korjaustoimet aloitettu, työ jatkuu

Maakuntavaltuusto käsitteli tarkastuslautakunnan viime vuotta koskevaa arviointikertomusta kokouksessaan torstai-iltana. Maakuntajohtaja ja tarkastuslautakunnanpuheenjohtaja selvittivät valtuutetuille, mitä ongelmien ratkaisemiseksi on tehty ja mitä vielä tehdään.

Valtuutetut tyytyvät selvityksiin: liiton toimintaa jo pitkään halvaannuttaneet ongelmat eivät herättäneet valtuustossa laajempaa keskustelua.

– Maakuntaliiton hallitus ja virkamiehet ovat tehneet niitä asioita, joita valvontaviranomainen on vaatinut, ja tätä prosessia nyt jatketaan, maakuntavaltuuston puheenjohtaja Pentti Haimakainen perustelee vaisua reagointia.

Maakuntavaltuuston suurimman ryhmän, keskustan, puheenjohtaja Sari Innanen kehuu tarkastuslautakunnan selvitystä. Siinä nostettiin hänen mielestään esille selkeät epäkohdat, jo tehdyt korjaukset ja esimerkiksi toimenpiteet, joita työilmapiirin parantamiseksi tehdään.

– Valtuusto puuttui asiaan niin hyvin kuin tässä vaiheessa pystyi. Epäkohtiin on tartuttu todella jämäkästi, hän sanoo.

TEM tekee maakuntaliittoon uusintatarkastuksen toukokuun puolivälissä.