Norjalaistutkimus: Jos odottava äiti juo kahvia, lapsen ylipainoriski kasvaa – "Kofeiinia voisi olla suositeltavaa välttää täysin"

Kova kahvinkulutus lisäsi lapsen ylipainoriskiä kahdeksanvuotiaaksi saakka.

Kofeiini
Raskaana olevat naiset pitävät kahvikuppeja vatsojensa päällä.
AOP

Kahvin tai mustan teen juominen raskausaikana on yhteydessä lapsen myöhempään ylipainoon, kertoo tuore Norjan kansanterveysinstituutin ja Ruotsin Sahlgrenska-akatemian laaja tutkimus, joka on julkaistu BMJ Open -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksesta ovat kertoneet muun muassa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti Aftonbladet. (siirryt toiseen palveluun)

Yhteys löytyi pienilläkin kofeiinimäärillä

Tutkimuksen mukaan raskausaikana kahvia tai muita kofeiinipitoisia tuotteita nauttineiden äitien vauvoilla oli suurempi riski kasvaa nopeasti alle vuoden ikäisenä. Samoin lasten riski päätyä ylipainoisiksi kolme- ja viisivuotiaina kasvoi.

– Pidimme tärkeänä tutkia vaikutuksia vauvan kasvuun, koska vauvan nopea kasvu on hyvin johdonmukaisesti yhteydessä ylipainoon lapsuudessa ja jopa aikuisena, tutkimusta johtanut Eleni Papadopoulou kertoi CNN:lle.

Yhteys havaittiin myös lapsilla, joiden äidit olivat nauttineet kofeiinia raskausaikana vain 50–200 milligrammaa eli puolesta kahteen kahvikupillista päivässä.

Jos odottava äiti käytti kofeiinia hyvin runsaasti, yli kolme kahvikupillista eli yli 300 milligrammaa päivässä, ylipainoriski oli suurempi vielä kahdeksanvuotiaalla lapsella.

Suositukset eivät ehkä riitä

Suomessa suositellaan, (siirryt toiseen palveluun) etteivät raskaana olevat naiset nauttisi kofeiinia päivässä yli 200 milligrammaa eli noin kahta kahvikupillista enempää.

Suositus perustuu siihen, että runsaan kofeiinin käytön on epäilty kasvattavan keskenmenon riskiä, ennenaikaisuutta ja sikiön pienipainoisuutta.

Tuore tutkimustulos ei tarkoita, että juuri kofeiini aiheuttaisi ylipainoa. Yhteys on kuitenkin niin selvä, että tutkijat kannustavat varovaisuuteen.

– Tutkimuksemme tukee kasvavaa todistusaineistoa, joka viittaa siihen, että kofeiinia voisi olla suositeltavaa välttää täysin raskauden aikana, Papadopoulou sanoi CNN:lle.

Kaikki kofeiinin lähteet huomioitiin

Tutkimuksessa pyydettiin yli 50 000 norjalaista naista kertomaan kofeiininkäytöstään 22. raskausviikolla. Tutkimuksessa otettiin huomioon kahvin ohella tee, suklaa, energiajuomat ja muut kofeiinin lähteet.

Syntyneiden lasten kasvamista taas tarkasteltiin kuuden viikon iästä aina kahdeksanteen ikävuoteen.

Uusi tutkimuksen tulokset tukevat kahta aiempaa tutkimusta, joissa oli tutkittu pienempiä naisjoukkoa ja joissa ei ollut huomioitu kaikkia kofeiininlähteitä. Tutkimus oli ensimmäinen, jossa otettiin huomioon myös vähäinen kofeiininkulutus.