Isku mediakanaviin: Europol heikensi Isis-terroristien kykyä levittää jihad-propagandaa

Isisin tukikohdista takavarikoitiin palvelimia ja digitaalista materiaalia, Europol tiedottaa.

Europol
Europolin päämaja Haagissa.
Europolin päämaja Haagissa.Lex van Lieshout / EPA

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain poliisivoimat ovat tehneet operaation Isis-terroristijärjestön tiedotuskoneistoa vastaan. Europol kertoo asiasta tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Keskiviikkona ja torstaina toteutun operaation aikana takavarikoitiin Amaq-uutistoimiston materiaalia. Isku kohdistui lisäksi Isisin al-Bayan-radiokanavaan sekä Halumu- ja Nashir-uutiskanaviin.

Iskua johti Belgian syyttäjänvirasto. Paikalliset poliisivoimat takavarikoivat palvelimia Hollannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Digitaalista aineistoa otettiin viranomaisten haltuun Bulgariassa, Ranskassa ja Romaniassa.

Britannian internetissä toimiva terrorisminvastainen poliisiyksikkö onnistui tunnistamaan "korkean tason domain-rekisteröintejä".

– Laajan operaation avulla pystyimme lyömään aukon Isisin kykyyn levittää propagandaa ja radikalisoida Euroopan nuorisoa, sanoi Europolin johtaja Rob Wainwright.

Isis on käyttänyt erityisesti Amaq-tiedotuskanavaansa, kun se on kertonut tekemistään iskuista mm. Pariisissa, Brysselissä ja Berliinissä.

Kansainväliset poliisivoimat ovat tehneet iskuja Isisin mediatoimintaa vastaan myös vuosina 2016 ja 2017.