Hyppää sisältöön

Katutaiteilijat halusivat pelastaa sähkökaapit töhryiltä – vertaa itse, millaisen muutoksen viisi karua kaappia kokivat

Töhrittyjen sähkökaappien siivoamiseen uppoaa joka vuosi isot rahat. Kuopiossa kokeillaan, voisiko katutaide säästää kaapit ilkivallalta.

Katutaideyhdistys Urbaani maalaa katutaidetta sähkökaappeihin.
Rujot sähkönjakokaapit muuttuvat taiteeksi Kuopiossa.

Kuopion ydinkeskustaan on maalattu taidetta sähkönjakokaappeihin. Paikallisen katutaideyhdistyksen taidetempaus on nimeltään Urbaani Virta.

Samalla Kuopiossa kokeillaan, voisiko katutaide ehkäistä ilkivaltaa. Katutaideyhdistys Urbaanin projektin vetäjä Kirsi Miettisen ajatus on, että näin käännetään negatiivinen positiiviseksi. Rujot kaapit muuttuvat taiteeksi.

– Me testataan, säästyykö sähkönjakokaappi ilkivallalta, ettei sitä mennä potkimaan, syljeskelemään tai teippaamaan umpeen.

Kirsi Miettinen. Kuva: Matti Myller / Yle

Yhteistyökumppani Kuopion Energia uskoo, että katutaideteokset toimivat ilkivallan ehkäisyssä. Vastaavasta on kokemusta muun muassa Helsingistä. Kuopiossa tehtiin ensimmäinen positiivinen huomio jo muutama vuosi sitten, kun muotoilun opiskelijat maalasivat taidetta oppilaitoksensa edessä oleviin sähkönjakokaappeihin.

Sähkönjakokaappeja on kaikkialla, missä tarvitaan sähköä. Yleensä ne ovat peltisiä harmaita laatikoita, joihin on liimattu mainoksia tai maalattu luvattomia töhryjä.

Sähkönjakokaapit ja muuntajat joutuvat usein ilkivallan kohteiksi. Kuopion Energia puhdistaa ja korjaa niitä noin 20 000 eurolla vuosittain.

Kaikkiaan Urbaani Virta -kokonaisuudessa on mukana yli 20 kohdetta. Sähkökaappeihin maalattavat teokset valittiin avoimella kilpailulla. Teema on kaupunkilaiset. Taustalla on kolmatta kertaa huhtikuun lopussa järjestetty Design Week Kuopio, jonka ehdotuksesta taidekokonaisuus toteutuu katutaideyhdistyksen toimesta tänä vuonna.

Kuopion Energian ja katutaideyhdistys Urbaanin yhteistyö laajenee näillä näkymin myös Kuopion ydinkeskustan ulkopuolelle.

Vertaa kuvia sähkökaapeista ennen ja jälkeen:

Sähkökaappi.
Maalattu sähkökaappi.
Sähkökaappi.
Maalattu sähkökaappi.
Sähkökaappi.
Maalattu sähkökaappi.
Sähkökaappi.
Maalattu sähkökaappi.
Sähkökaappeja.
Maalattuja sähkökaappeja.

Lisätty 2.5. klo 7:09 Taustalla on kolmatta kertaa huhtikuun lopussa järjestetty Design Week Kuopio, jonka ehdotuksesta taidekokonaisuus toteutuu katutaideyhdistyksen toimesta tänä vuonna.

.
.