Katso, kuka Petteri Orpon tilataksissa matkustaa – edes takapenkki ei välttämättä täyty

Kokoomuksessa valtaa käyttää niin pieni miesporukka, että se mahtuu tilataksiin, väittää kansanedustaja Elina Lepomäki. Yle laski, että Orpon ydinpiirille saattaisi niukin naukin riittää tavallinenkin taksi.

politiikka
Kokoomustaksi
Eetu Pietarinen/ Yle

Pieni piiri päättää, eikä riviedustajia juuri kuunnella. Tähän tyyliin kokoomusta arvostelevat kansanedustaja Elina Lepomäki tällä viikolla julkaistussa kirjassaan sekä kokoomuksesta viime viikolla eronnut kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo.

Samalla Lepomäki tuli kirjassaan luoneeksi uuden poliittisen määritelmän: kokoomuksen tilataksi.

Termillä tarkoitetaan tilataksin kuljetuskapasiteetin perusteella enintään kahdeksan hengen luottojoukkoa, jolla on vaikutusvaltaa puolueen poliittisiin päätöksiin tai strategiaan.

Tosin tässä tilataksissa on ajoittain penkkejä tyhjänäkin, sillä ydinryhmän lisäksi kuullaan vaihtuvia henkilöitä teemasta riippuen, esimerkiksi elinkeinoelämästä tai Petteri Orpon kotikaupungista Turusta.

Ajoittain tilantarve voi vaatia minibussin, kuten selviää tästä Petteri Orpon poliittisia verkostoja käsittelevästä jutusta.

1) Etupenkillä: Anssi Kujala, Mikko Kortelainen

Kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja Anssi Kujala istuu etupenkillä navigaattorina valtiovarainministeri Petteri Orpon vieressä. Hän on Orpon ykkösavustaja ja oli mukana myös hallituksen kehysriihineuvotteluissa.

Kujala siirtyi Orpon avustajaksi Suomen Yrittäjistä, ja hän on oikean laidan kokoomuslainen. Kujalalla on pitkä historia puolueen eri järjestöissä.

Ministerit vaihtuvat, mutta erityisavustajat usein pysyvät pidempään: toinen tärkeä henkilö Orpon kabinetissa lehdistöavustaja Mikko Kortelainen, joka toimii myös poliittisena neuvonantajana.

Kortelainen on työskennellyt Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjassa ja Jyri Häkämiehen erityisavustajana tämän elinkeino- ja puolustusministeriaikana.

2) Heti kuskin takana: Häkkänen ja Mykkänen

Kaksi taksinpenkkiä heti kuljettajan takaa on ehdottomasti varattu kahdelle ministerille: oikeusministeri Antti Häkkäselle sekä sisäministeri Kai Mykkäselle. Kumpaakin on arvuuteltu Orpon seuraajaksi.

Mykkästä kuvaillaan strategiapäälliköksi, joka visioi, keksii ja ehdottaa puolueessa luovia ratkaisuja.

Häkkänen on kokoomuksen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja entinen kokoomusnuorten puheenjohtaja. Hänellä on ministerintitteliään laajempi vastuu puolueesta, hän kommentoi medialle puolueen asioista ja on vastannut hallituksen maakunta- ja soteuudistuksen neuvotteluista.

3) Takapenkkiläiset: Häkämies ja Oksala

Ajoittain kokoomuksen tilataksiin nousevat myös elinkeinoelämän etujärjestö EK:n johtajat Jyri Häkämies ja Ilkka Oksala, kummatkin kokoomuslaisia.

Kummankin näkemyksiä työmarkkinoista kuunnellaan. Sote-uudistuksen takia Ilkka Oksalan viestit ovat olleet ajankohtaisia.

Häkämiehellä on lisäksi paitsi Mikko Kortelaiseen, myös Kai Mykkäseen tiivis yhteys jo vuosien takaa: Mykkänen toimi Häkämiehen ministeriaikana tämän erityisavustajana. Häkämies siirtyi EK:hon vuonna 2012, ja Mykkänen nimitettiin samana vuonna EK:n johtoryhmään.

4) Välillä kyydissä: Turkulaiset, kuten Aleksi Randell

Useita Orpon lähipiiriläisiä yhdistää kokoomustoiminta Turun seudulla, joka on kokoomuksen erittäin vahvaa aluetta. Siellä poliittinen broileri Petteri Orpo kasvoi päättäjäksi.

Turun ex-kaupunginjohtaja Aleksi Randell on Turun verkoston oleellisia jäseniä. Toinen pitkäaikainen luotettu Turun seudun politiikasta on Microsoftin yhteiskuntasuhdejohtaja Max Mickelsson.

Kansanedustaja Elina Lepomäki on tänään 27.4. vieraana Pressiklubissa TV1 klo 20. Voit seurata lähetystä Yle Areenassa.