Kyläläiset kyllästyivät "vaarallisen huonokuntoiseen" tiehen Maaningalla – järjestävät vappuna meluisan mielenilmauksen

Traktorimarssissa soitetaan äänitorvea jokaisen reiän, railon ja montun kohdalla.

Kuopio
Kelirikko soratiellä
Teiden kunto on kuumentanut tunteita tänä keväänä ympäri maata. Kuvan kelirikon runtelema tie löytyy Kaavilta.Toni Pitkänen / Yle

Maaningan Haatalantien varren asukkaat järjestävät traktorimarssin vastalauseena huonolle tienpidolle.

Paikalliset ovat päättäneet alkaa kerätä kuntalaisaloitetta tien kunnostamiseksi. Kampanja polkaistaan käyntiin vappuna traktorikulkueella, jossa kuljettajat soittavat äänitorvea aina, kun tulevat kunnostustarpeessa olevalle tienkohdalle.

Haatalantien varrella asuu kyläyhdistyksen mukaan muutamia satoja ihmisiä, mutta tietä käyttää paljon suurempi joukko. Alueella toimii muun muassa 11 maitotilaa, joista suurimmat tuottavat yli miljoona litraa maitoa vuodessa.

– Siitä saatiin tämä tempauksen nimi, "Maitotien traktorikapina", sanoo idean alulle pannut Mirja Wihuri.

Haluamme, että ihmiset huomaavat, että täällä ollaan ihan oikeasti tosissaan.

Mirja Wihuri

Haatalantie on päällystetty tie, jota kunnostettiin viimeksi 2000-luvulla. Sittemmin tie on kuitenkin rapautunut ja on nyt paikallisten mielestä jo vaarallisen huonokuntoinen. Wihurin mukaan tiellä rikkoontuu vuosittain useita autoja.

– On reikiä, on pituussuunnassa enimmillään kymmenen metrin halkeamia, joista osa on aika syviäkin. On erittäin pahoja korkeusheittoja, varmaan 30 senttiä enimmillään näin kevätaikaan. Ongelmia löytyy melkein joka lähtöön.

Kun maaninkalaisten keräämä kuntalaisaloite vappuna avautuu, sen voi käydä allekirjoittamassa verkossa. Tarkoitus on luovuttaa adressi Kuopion kaupungille. Kaupunki ei vastaa tien kunnossapidosta, vaan valtio. Wihuri kuitenkin toivoo, että kaupunki voisi silti tukea hanketta jotenkin.

– Haluamme, että ihmiset huomaavat, että täällä ollaan ihan oikeasti tosissaan. Yksi tai muutamat ihmiset eivät voi saada tätä liikkeelle. Tämä on niin iso hanke, että pitää saada valtakunnan päättäjät mukaan.

Traktorimarssi alkaa vappupäivänä kello 12. Se etenee Haatalantien ja Pulkonkoskentien risteyksestä eli niin sanotusta Vanhan pappilan risteyksestä. Sieltä marssi etenee Haatalantietä pitkin Tuovilanlahteen.