Hyppää sisältöön

Öljykasvien torjunta-aineelle täyskielto EU:ssa – EU sallii mehiläisille tuhoisan torjunta-aineen käytön vain kasvihuoneissa

Suomella on ollut poikkeuslupa käyttää torjunta-aineita öljykasvien viljelyssä vaihtoehtojen puutteessa.

Maailman yleisin torjunta-aine neonikotinoidi kielletään ulkoviljelyssä Euroopan unionin alueella vuoden loppuun mennessä.

EU:ssa on päästy sopuun neonikotinoidi -torjunta-aineen käyttökiellosta unionin alueella. Unionin jäsenmaat ovat sopineet käyttökiellosta ulkoviljelyssä tänään perjantaina.

Jäsenmaat kannattavat komission ehdotusta kieltää neonikotinoidien kolme vaikuttavaa ainetta niiden pölyttäjämehiläisille aiheutuvien vahinkojen takia. Komissio on neljä vuotta sitten kieltänyt väliaikaisesti neonikotinoideja sisältävien valmisteiden ja niillä käsiteltyjen siementen käytön mehiläisiä houkuttelevilla kasveilla.

Neonikotinoidien käytölle on kuitenkin haettu poikkeuslupia eri jasenmaissa, kuten Suomessa.

Unionissa käsiteltiin täyskieltoa viime vuoden lopulla, mutta jäsenmaat eivät kannattaneet vielä silloin kieltoa. Unionissa jäätiin odottamaan komission Euroopan elintarvikeviranomaiselta Efsalta tilaamaa tutkimusraporttia aineiden myrkyllisyydestä mehiläisille.

Raportti ilmestyi helmikuussa ja sen tulos oli, että neonikotinoidit leviävät maaperän ja veden kautta mehiläiskantoihin ja aiheuttavan isoja vahinkoja pölyttäjille ja niiden jälkeläisille. Torjunta-aineiden on epäilty aiheuttavan mehiläiskuolemia ja häiritsevän muun muassa mehiläisten viljeltyjä ja villejä kantoja.

Eu:n päätöksen mukaan neonikotinoideja ei saa ensi vuodesta alkaen käyttää ulkoviljelyssä, vaan ainoastaan ammattimaisessa kasvihuoneviljelyssä.

Suomessa torjutaan poikkeusluvalla

Suomessa torjunta-aineita käytetetään käytännössä kirppojen torjuntaan rypsin ja rapsin viljelyssä. Suomalaiset viljelijät ovat saaneet poikkeusluvan käyttää torjunta-aineita, koska öljykasvien viljely keväisin on lähes mahdotonta ilman tehokasta torjuntaa.

Maataloustuottajien tuottajajärjestö MTK on arvioinut, että rypsin viljely voi loppua kiellon myötä kokonaan Suomessa.

Suomessa on haettu vaihtoehtoa neonikotinoideille, mutta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan niiden tehoista ja riskeistä ei ole vielä riittävää näyttöä.

Rypsin ja rapsin viljelyä on yritetty lisätä Suomessa valkuiasomavaraisuuden lisäämiseksi. Neonikotinoideja käytetään myös sokerijuurikkaan viljelyssä.

Öljykasvit ovat tärkeä mehiläisten ravintokasvi. Mehiläiset lisäävät selvästi (siirryt toiseen palveluun) rypsin satoa. Mehiläisten pölyttämiskyky on kuitenkin koko kasvi- ja ihmiskunnalle elintärkeä. 

Neonikotinoidien tehoaineita valmistavat kansainväliset kemianjätit, Bayer ja Syngenta ovat valittaneet EU:n väliaikaisesta käyttökiellosta. Tuomiota odotetaan vielä keväällä.

.
.