Hyppää sisältöön

Vaarin perintökulta päätyi kilpailutöihin mummon suostumuksella – suomalainen Ildar Wafin kisaa koruilla Hyèresin muotifestivaalilla

Järvenpäästä kotoisin olevan Suomen tataarin Ildar Wafinin veistosmaiset korut joutuvat Ranskassa muodin huippuammattilaisten suurennuslasin alle.

Ildar Wafin opiskelee korumuotoilua Lahdessa. Kuva: Sergei Pavlov

Suomalainen korumuotoilun opiskelija Ildar Wafin, 22, on yksi Hyèresin muotikilpailun finalisteista. Hän kisaa uudessa muotiasusteiden sarjassa, joka lanseerattiin viime vuonna.

Silloin Suomea edusti Aalto-yliopiston kasvatti, muotitaiteilija Eeva Rönkä.

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa opiskeleva Wafin kertoo puhelimessa Ranskasta, että hänen vanhempansa, molemmat isoveljensä, toinen isoäiti sekä yksi tädeistä ovat tulleet Ranskan Rivieralla sijaitsevaan Hyèresiin kannustamaan finalistia.

Wafin on kotoisin pienestä Järvenpään tataariyhteisöstä. Suku tuli Suomeen 150 vuotta sitten, ja sen historia näkyy Wafinin kilpailutöissä.

Wafinin tataarinkielistä nimeä (Öleşlär) kantavassa kokoelmassa on koruja, joihin on käytetty muun muassa kultaa. Se on saatu vaarilta perintönä.

– Mummo sanoi, että voin käyttää sen tähän korusarjaan, koska pääsin Hyèresiin. Se tekee kokoelmasta minulle läheisen, Wafin sanoo.

”Korut ovat pienoisveistoksia”

Hyèresin muotikilpailun finalistit pääsivät tutustumaan toisiinsa kevättalvella muotimessuilla Pariisissa, ja matkaan kuului vierailuja huippumuotia palveleviin yrityksiin. Hyères-finalisteilla oli mahdollisuus hankkia reissussa kilpailutöilleen pienimuotoista sponsorointia.

Sponsorit tarjosivat esimerkiksi käsilaukkujen tekijälle kahvoja tai nahkaa.

– Teen koruni itse alusta loppuun asti kullasta ja hopeasta, joten minulle ei juuri ollut hyötyä sponsoreista, Wafin sanoo.

Korunsa suomalaisopiskelija ajattelee veistoksina, ja koruja niistä tulee Wafinin mukaan vasta, kun ne joutuvat kosketuksiin ihmiskehon kanssa.

Korut syntyvät pitkässä prosessissa. Hyères-finalisti kertoo tunnelmoivansa pajalla raakamateriaalien kanssa, ja jatkavansa luomistyötä kotona maalaamalla. Näin korujen muodot alkavat pikkuhiljaa syntyä vesiväreillä tehtyihin luonnoksiin.

– Sen jälkeen minulla on aika selvä kuva siitä, mitä lähden työstämään.

Suomalaiset jyräävät

Perjantaina tuomaristolle kokoelmansa esitellyt Wafin ei osaa arvioida omia mahdollisuuksiaan kilpailussa, sillä muotiasusteiden sarjassa kilpaillaan yhtä lailla käsilaukuilla kuin koruilla.

Kilpailutöitä esittelevä näyttely avattiin torstaina Villa Noaillesin taidekeskuksessa.

– Tosi moni ihminen tuli kehumaan korujani, Wafin iloitsee.

Nuoret suomalaiset muotisuunnittelijat ovat pärjänneet hienosti viime vuosina Hyèresin muotikilpailussa. Kisa on ollut Aalto-yliopiston juhlaa.

Tänä vuonna Suomea edustavat Wafinin ohella neljä muuta suomalaista.

Linda Kokkonen ja Anna Isoniemi kilpailevat vaatesuunnittelussa, ja Jaakko Kahilaniemi sekä Sanna Lehto kisaavat valokuvasarjassa.

Kilpailu ratkeaa sunnuntaina 29. huhtikuuta.

.
.