Saareen, vaikka väkisin – "Täällä on juuri tähän vuodenaikaan kauneinta ja hiljaisinta"

Kun hinku mökille on tarpeeksi kova, eivät jäätkään pidättele veneilijää. Timo ja Maarit Rappe pääsivät talven jälkeen saaristomökilleen veneellä – tosin pientä luovuutta käyttäen.

mökkeily
Vihdoinkin avovettä. Timo ja Maarit Rappe luovivat jäiden läpi Raippaluodon saariston mökilleen Brunnskäriin.
Vihdoinkin avovettä. Timo ja Maarit Rappe luovivat jäiden läpi Raippaluodon saariston mökilleen Brunnskäriin.Antti Haavisto / Yle

Vaasassa varttuneet Timo ja Maarit Rappe ovat tyypillisiä rannikkokaupungin kasvatteja. Meri ja veneily ovat olleet tärkeitä aina. Myös Timon lapsuudessa, jolloin saarimökillä oltiin jatkuvasti.

Samaa perinnettä on jatkettu, eikä keilirikkoaikakaan pidättele pariskuntaa, kun luovuus ja varusteet ovat kunnossa.

Vappua edeltävänä viikonloppuna koitti suuri ilon päivä, kun muutaman kilometrin mittaiselle mökkimatkalle päästiin viimeinkin veneellä. Tosin jäitä vielä kolistellen.

– Olemme puhkoneet kevätjäähän veneellä railoa useampia päiviä ajaen rantojen lähellä, koska siellä jää muuttuu ensimmäisenä pehmeämmäksi, kun aurinko sitä lämmittää. Aikaahan tämä kyllä sohjoissa kyntäen ja välillä jopa venettä jäätäkin pitkin työntäen ottaa, mutta aina tänne on silti päästävä, Timo Rappe sanoo.

Tähän vuodenaikaan jäätilanteessa tapahtuvat muutokset ovat todella nopeita. Päivän parin kuluessa tämäkin näky muuttuu jo avovedeksi.
Tähän vuodenaikaan jäätilanteessa tapahtuvat muutokset ovat todella nopeita. Päivän parin kuluessa tämäkin näky muuttuu jo avovedeksi.Antti Haavisto / Yle

Jäät hupenevat nyt nopeasti

Jos tämänhetkistä jäätilannetta vertaa vuodentakaiseen, on jäiden lähtö lähes kaksi kuukautta myöhässä. Tosin viimevuotinen tilanne ei Vaasan saaristossa ollut aivan normaali.

Tavallista on ollut jäiden vapautuminen vasta vapun aikoihin, kuten nyt on käymässä.

– Kolmisen päivää ennen tätä veneretkeä ajoin vielä moottorikelkan mökiltä Vallgrundin venesatamaan. Sen jälkeen siirryimme autolla toiseen venesatamaan Raippaluotoon päin. Sieltä sitten jäätä pitkin kävellen ja venettä välillä työntäen ja välillä taas sohjossa veneilleen siirryimme hitaasti mökille, Timo Rappe kertaa.

Rappe kertoo yllättyneensä siitä, miten nopeasti avovesi lopulta tuli reitille esiin, vaikka yölämpötilat ovat olleet lähes nollan ja jopa hieman miinuksen tuntumassa. Tästä veneilykaudesta silti tuskin tulee viime vuoden mittaista, jolloin Rapet veneilivät maaliskuusta tammikuun alkuun asti.

Melkein perillä. Viimeiset sadat metrit mökille taitetaan vielä jalan, sillä loppumatkan jää on vielä veneelle liian paksua.
Melkein perillä. Viimeiset sadat metrit mökille taitetaan vielä jalan, sillä loppumatkan jää on vielä veneelle liian paksua.Antti Haavisto / Yle

Kevään ensimmäisillä reissuilla alla on vanha lasikuidulla kyllästetty vanha puupaatti, jonka perässä puksuttaa 15-hevosvoimainen kaksitahti-perämoottori. Myöhemmin, jäiden kunnolla lähdettyä, otetaan sitten esille isompi ja nopeampi alumiinivene.

Kevään ensimmäiset ja talven viimeiset venereissut tehdään myös järeissä pelastautumispuvuissa. Sellaiset pariskunnalla on päällään nytkin.

– Tälläisiä suosittelen näinä kylminä aikoina jokaiselle saaristossa liikkujalle. Ja haluan korostaa vielä erikseen, että aina pitää tietää missä liikkuu, ettei satu turhia vahinkoja, Timo Rappe muistuttaa.

Sairaus, johon ei ole hoitoa

Rapen pariskunta asuu Raippaluodon saarella Södra Vallgrundin saaristolaiskylässä ja he molemmat työskentelevät laivalla. Herää kysymys, mikä ihme heidät saa vielä vapaa-aikanaan sähköttömälle saarimökille, jonne makea vesikin pitää kantaa kanistereissa?

– Täällä on juuri tähän vuodenaikaan kauneinta ja hiljaisinta. Ei kuulu kuin joutsenten laulua ja västäräkkien ääniä, ja aamulla varhain metsästä teeren pulputusta. Meri vaan on mulla sielussa ja se on joka päivä erilainen. Se on kaunis ja ihana – ja välillä vähän pelottavakin. Siksi sitä pitää osata myös kunnioittaa ja varustaa itsensä sen mukaan, sanoo Timo Rappe.

Kevät, sen hiljaisuus ja luonnon heräämisen äänet ovat Maarit ja Timo Rapen mielestä mökillä parasta
Kevät, sen hiljaisuus ja luonnon heräämisen äänet ovat Maarit ja Timo Rapen mielestä mökillä parastaAntti Haavisto / Yle

Rapen pariskunta on sikälikin samasta puusta veistetty, että myös Maarit viihtyy mökillä, vaikkei sieltä kaikkia nykykodin hienouksia löydykään ja olot ovat varsin vaatimattomat.

– Itku tulisi, jos joutuisin kotiin jäämään. Täällä saa olla kaikesta muusta hälystä aivan rauhassa, hiljaisuudessa ja yhtä luonnon kanssa. Vielä on vähän liian märkää pihahommiin ja haravointeihinkin, joten nyt ollaan ja nautitaan, Maarit Rappe sanoo.

– Vaikka me molemmat olemmekin Itämerellä samalla laivalla töissä, niin ei se neljän seinän sisällä isossa laivassa killuminen täällä olemista korvaa mitenkään.