Haloharrastaja kertoo löytäneensä kaksi uutta haloa – Nämä ”aika ufot” valoilmiöt löytyivät Rovaniemeltä

Rovaniemeltä löytyneet halot ennustettiin teoreettisesti 1990-luvulla.

Valoilmiö (Ilmakehä)
uudet halot
Marko Riikonen

Suomalaiset ovat melko ahkeraa haloväkeä – noin kolmannes tunnetuista halomuodoista on suomalaisten löytämiä.

Nyt joukossa on kaksi uutta havaintoa, sillä pitkän linjan haloharrastaja Marko Riikonen uskoo löytäneensä kaksi uutta halomuotoa: heijastuneen 18 asteen parhelian ja heijastuneen 23 asteen parhelian.

Haloilmiö syntyy, kun jääkide kohtaa valonsäteen. Halon muoto riippuu paljon juurikin jääkiteiden muodosta.

– Parheliat ovat harvinaisia pyramidikiteistä syntyviä kaaria. Heijastuneet parheliat puolestaan ovat näiden horisontin toisella puolella olevia teoreettisia kopioita. Niiden mahdollisuus oli nähty 1990-luvulla tietokonesimulaation avulla, Riikonen kertoo.

uudet halot
Kaksi uutta halomuotoa merkittynä. Havaitsijan alapuolelle sijoitettu lamppu kääntää horisontin alapuoliset halot helpommin havaittavaksi horisontin yläpuolelle, mikä mahdollisti kahden uuden halon löytämisen.Marko Riikonen

Nyt teoriassa nähty mahdollisuus on eletty todeksi. Halomuodot löytyivät Rovaniemeltä viime vuoden tammikuussa, kun Riikonen oli metsästämässä haloja.

Riikonen kutsuu halometsästystä ”ryynäämiseksi” sillä työ on melko rankkaa – kilometrejä voi kertyä satoja, ja aikaa maastossa kulua tuntikausia.

Tällä kertaa Riikonen metsästi jääsumupilviä Rovaniemellä useamman päivän ajan. Riikonen siis etsi jääsumupilviä, joiden sisällä hän sytytti spottivalon ja kuvasi näkemänsä. Riikonen itse kuvaa näkyä "aika ufoksi".

– Ilmiön aiheuttaneita pyramidikiteitä syntyy yleensä vasta, kun lämpötila alkaa tippumaan -30 asteen tuntumaan. Tuo yö oli talven kylmin, lämpötilat olivat paikasta riippuen -33 ja -38 asteen välillä. Kuvasin eri paikoissa aamuun saakka, Riikonen kertoo.

Heijastuneiden parhelioiden ryhmään kuuluu vielä muita havaitsemattomia kaaria, joita pitäisi myös olla mahdollista nähdä Riikosen mukaan lampulla kovassa kylmyydessä.

Halot voivat periaatteessa olla mahdollista nähdä myös vaikkapa lentokoneen ikkunasta auringonvalossa: korkealla ja kylmässä.

– Mutta aika kova onnenkantamoinen pitää silloin sattua.

Lue myös:

Suomi on halohullujen luvattu maa – Moilasen kaari on yksi kymmenistä suomalaisten löytämistä haloilmiöistä