1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Trump: "Tapaan Kim Jong-unin tulevina viikkoina"

Trump kertoi ottaessaan vastaan Valkoisessa talossa Yhdysvaltain talviolympialaisjoukkueen.

Pohjois-Korea
Donald Trump
Presidentti Donald Trump ilmoitti tapaavansa Pohjois-Korean johtajan lähiviikkoina ottaessaan vastaan Yhdysvaltain talviolympialaisjoukkueen Valkoisessa talossa 27. huhtikuuta.Mandel Ngan / AFP

Yhdysvaltain presidentti Trumpin mukaan Pohjois-Korean johtajan tapaamisen päämääränä on lopettaa ydinaseiden käyttö Korean niemimaalla. Trump toivoo, että vielä koittaa päivä, jolloin kaikki korealaiset voivat elää rauhassa yhdessä niemimaallaan ilman ydinaseiden uhkaa.

– Näyttää siltä, että se voi tapahtua, Trump sanoo viitaten rauhaan Koreioiden välillä.

– Kun minä aloitin virassani, kaikki sanoivat, että se on mahdotonta. Minulle sanottiin, että älä sekaannu tai mene sotimaan. Mutta nyt meillä on paljon parempi vaihtoehto, Trump kertoi Valkoisessa talossa

Presidentti Trump ei kuitenkaan täsmentänyt talviolympialaisurheilijoita tavatessaan, milloin tarkalleen hän aikoo tavata Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin.

Aiemmin Trump kommentoi Pohjois- ja Etelä-Korean johtajien tapaamista Twitterissä.

Hänen mukaansa Koreoiden tapaaminen on historiallinen viime vuoden ohjus- ja ydinkokeiden jälkeen. Trumpin mielestä nyt tapahtuu hyviä asioita, mutta vasta aika näyttää lopputuloksen.

Hän jatkoi vielä toisessa tviitissään, että Korean sota on loppumassa. Trumpin mukaan yhdysvaltalaisten tulee olla ylpeitä siitä, mitä Koreassa nyt tapahtuu.

Varapresidentti Pence: " Tämä on vain yksi askel"

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kommentoi perjantaina näkevänsä Pohjois- ja Etelä-Korean johtajien tapaamisen yhtenä askeleena kohti ydinasevapaata Korean niemimaata, mutta korosti, että tapaaminen on vain yksi askel.

Pencen mukaan Yhdysvallat aikoo jatkaa Pohjois-Korean painostamista, vaikka Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean tapaamista suunnitellaan.

– Kaikkiin Pohjois-Korean puheisiin, lupauksiin ja vakuutteluihin suhtaudutaan varauksella ja ne tarkistetaan, Pence kertoo tiedotteessaan perjantaina.

Lue myös:

Koreat tavoittelevat rauhansopimusta ja sotatilan lopettamista – Trump: Tapahtuu hyviä asioita

Asiantuntija: Koreat antoivat vahvaa signaalia liennytyksestä mutta Pohjois-Korea tuskin luopuu ydinaseestaan

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi