"Ei seksuaalista hyväksikäyttöä, vaan raiskaus" – Joukkoraiskauksesta annettu tuomio toi raivostuneet espanjalaisnaiset kaduille

Runsaasti julkisuutta saanut raiskaustapaus ja siitä annettua tuomiota seuranneet laajat mielenosoitukset ovat saaneet Espanjan konservatiivihallituksen harkitsemaan raiskauslain muuttamista.

seksuaalirikokset
Ihmiset osoittavat mieltään oikeustalon edustalla Madridissa.
Ihmiset osoittivat mieltään oikeustalon edustalla Madridissa torstaina.Villar Lopez / EPA

Seksuaalinen hyväksikäyttö, ei raiskaus, totesi pamplonalainen tuomioistuin torstaina.

Tuomio annettiin tapauksesta, jossa viiden miehen joukko raiskasi 18-vuotiaan naisen Pamplonassa kesällä 2016. Miehet kuvasivat tilanteen ja kehuskelivat sillä myöhemmin nimeä La Manada (Lauma) kantavassa Whatsapp-ryhmässään.

Pamplonalaisen tuomioistuimen päätös syntyi viiden kuukauden harkinnan jälkeen.

Sen mukaan tuolloin 27–29-vuotiaat miehet syyllistyivät seksuaaliseen hyväksikäyttöön, eivät raiskaukseen. Heille langetettiin yhdeksän vuoden vankilatuomiot, viisi vuotta koeaikaa ja kukin määrättiin maksamaan naiselle 10 000 euroa.

Tuomio raivostutti lukuisat espanjalaisnaiset. Pamplonan oikeustalon eteen kokoontuneiden mielenosoittajien viesti oli selvä: "Ei seksuaalista hyväksikäyttöä, vaan raiskaus."

Muuttuuko laki?

Tapaus sattui härkäjuoksustaan tunnetun San Fermín-festivaalin aikana ja se nousi otsikoihin jo kesällä 2016.

Syyttäjät olivat vaatineet miehille 22 vuoden tuomiota kullekin. Yhdeksän vuoden tuomio oli pisin, minkä seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi langettaa. Raiskauksesta miehille olisi voitu antaa pidemmät vankeustuomiot.

Kolmen tuomarin torstainen päätös on saanut osakseen runsaasti arvostelua ja valtion syyttäjä on ilmoittanut valittavansa tuomiosta seuraavaan oikeusasteeseen.

Nykyisen lain mukaan raiskaustuomio edellyttää todisteita väkivallasta tai uhkailusta.

Espanjan konservatiivihallituksen oikeusministeri Rafael Catalá pyysi ministeriötään selvittämään, pitäisikö seksuaalirikosten lainsäädäntöä päivittää.

Espanjalaislehti El País kirjoittaa, että oikeusministerin selvityspyynnöstä kertonut hallituksen tiedottaja käytti tapauksesta muotoilua (siirryt toiseen palveluun) "nuoren naisen kokema seksuaalinen väkivalta" – siitä huolimatta että tuomio annettiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

El País toteaa pääkirjoituksessaan, että nykyisen lain muotoilun tulkitseminen on haastavaa.

– [Se] johtaa kipeään kysymykseen siitä, kuinka paljon ihmisen pitää tapella raiskausta vastaan ilman, että hän on vaarassa kuolla ja että hänet tunnistetaan silti vakavan seksuaalisen hyökkäyksen uhriksi, El Paísin pääkirjoituksessa todetaan (siirryt toiseen palveluun).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

"Uskon sinua, sisko"

Tuomio sai mielenosoittajat kadulle heti torstaina. Perjantaina mielenosoittajien joukot kasvoivat ja esimerkiksi Madriin oikeustalon eteen kokoontui poliisin mukaan kymmenentuhannen mielenosoittajan joukko. Mielenosoituksen järjestäjien mukaan paikalla olisi ollut jopa 50 000 ihmistä.

– Olemme raivoissamme siitä, että raiskaus maksaa Espanjassa yhdeksän vuotta, sanoi Madridin feministiseen liikkeeseen kuuluva Carlota Álvarez El Paísille (siirryt toiseen palveluun).

Pamplonan ja Madridin lisäksi tuhannet ihmiset osoittivat perjantaina mieltään muun muassa Bilbaossa ja Barcelonassa. Mielenosoittajien kyltit ja huudot antoivat selvän ja tiukan viestin: "Uskon sinua, sisko " ja "Ei on ei".

Barcelonassa mielenosoittajien joukkoon liittyi myös kaupungin pormestari Ada Colau, joka tviittasi olevansa vihainen siitä, että nuori nainen joutuu lukuisten väkivallan tekojen jälkeen kestämään vielä "patriarkaalisen oikeuden" tekemää väkivaltaa.

Colaun lisäksi useampi muukin poliitikko otti kantaa tapaukseen.

Espanjan varapääministeri Soraya Sáenz de Santamaría sanoi, että vaikka tuomareiden antamaa tuomiota tulee kunnioittaa, on syytä arvioida mitä tapahtui, jotta vastaavilta tapauksilta voitaisiin Espanjassa välttyä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International otti kantaa tuomioon toteamalla (siirryt toiseen palveluun) sen lisäävän uskomusta siitä, että raiskaukselta suojautuminen on naisen itsensä vastuulla. Espanjan kansallinen poliisi puolestaan julkaisi heti torstaina tuomion julistamisen jälkeen tviitin, jossa lukee kaksitoista kertaa "ei tarkoittaa ei". Tviitissä on myös poliisin puhelinnumero ja teksti "olemme kanssanne".

Myös useampi espanjalaistaiteilija on ottanut tapaukseen kantaa sosiaalisessa mediassa julkaistuilla kuvituksillaan (siirryt toiseen palveluun).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Raiskatun nuoren naisen henkilöllisyys on pysynyt tiukasti salassa. "Susilaumana" tunnetun miesjoukon kasvot sen sijaan löytyvät espanjalaislehtien lisäksi esimerkiksi sosiaalisesta mediasta helposti.

Videoklipit ja yksityisetsivän raportti todisteina oikeudenkäynnissä

Oikeudenkäynnin yhdeksi todisteeksi hyväksyttiin osan syytetyistä palkkaaman yksityisetsivän raportti, mikä aiheutti runsaasti arvostelua. Yksityisetsivä oli seurannut uhria tapauksen jälkeen ja hankkinut raporttiin esimerkiksi kuvia sosiaalisesta mediasta, jossa uhri hymyilee yhdessä ystäviensä kanssa.

Puolustuksen mukaan tämä osoitti, ettei uhri saanut tapauksesta pysyvää traumaa.

Suljetuin ovin käydyn oikeudenkäynnin tärkeimmäksi todisteeksi nousi kuitenkin miesjoukon kahden jäsenen tilanteesta kuvaama video.

Puolustuksen mukaan kahden miehen kännykällään kuvaamat videoklipit osoittaa naisen suostuneen yhdyntään. Syyttäjän mukaan video todistaa, ettei liikkumatta ja silmät kiinni oleva nuori nainen ole tilanteessa vapaaehtoisesti.

Yksi miehistä sai erillisen 900 euron sakkorangaistuksen naisen puhelimen varastamisesta. Yksi kolmesta tuomareista olisi ollut valmis vapauttamaan miehet kaikista seksuaalirikoksen syytteistä ja antamaan tuomion ainostaan puhelimen varastamisesta.

Syyttäjä Elena Sarasaten mukaan puhelimen varastaminenkin kertoi, ettei kyse ollut vapaaehtoisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä.

– Puhelinnumeroiden vaihtaminen olisi ollut normaalia, ei hänen puhelimensa varastaminen, Sarasate sanoi yhdessä marraskuussa pidetyn oikeudenkäynnin istunnoista.

Myös Navarren itsehallintoalue, jonka pääkapunki Pamplona on, aikoo puoltaa syyttäjän valitusta tuomiosta.