Presidentti Niinistö Pohjois-Korean huipputapaamisen pitopaikasta: Kiva, että Suomi muistetaan mainita

Niinistön mukaan on toinen juttu, missä tapaaminen todella pidetään.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Yle TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.Tiina Jutila / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Yle TV1:n Ykkösaamussa Pohjois-Korean huipputapaamisen mahdollista pitopaikkaa. Yhdysvaltain mediassa on ollut esillä useita vaihtoehtoja, joista yksi on Suomi.

Presidentti Niinistön mukaan Suomi isännöi mielellään tapaamista, kun on kyse rauhan edistämisestä.

– Se on ihan kiva, että Suomi muistetaan ainakin mainita. Se on toinen juttu, missä kokous todella pidetään. Tuskinpa sitä kukaan vielä tietää, hän sanoo.

Niinistön mukaan Etelä- ja Pohjois-Korean johtajien ensimmäinen tapaaminen vuosikymmeniin oli merkittävä asia. Hän sanoo, että vaikka ilmapiiri näytti ystävälliseltä niin tuulet voivat yllättävän nopeasti vaihtua kansainvälisessä politiikassa.

– Toivottavasti tämä myötäinen nyt jatkuu.

Etelä- ja Pohjois-Korean tavoitteena on saada rauhansopimus aikaan. Niinistöltä kysyttiin haastattelussa, miksi aika on sille otollinen. Presidentin mukaan varsinaiseen rauhasopimukseen on vielä matkaa.

– Tilanne kärjistyi alkuvuonna. Saattaa olla ja toivon mukaan olisi niin, että vähän kaikki huomasivat, että aletaan mennä liian kovilla panoksilla, Niinistö sanoo.

Presidentin mukaan jännä juttu on se, että Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen johtajilta kuului alkuvuodesta sellaista kielenkäyttöä, johon ei ole kansainvälisessä politiikassa totuttu.

– Me kaikki, jotka vähän ihmettelimme sitä sävyä, kysymään itseltään, että tehoaako sellainen tänäpäivänä, että puhutaan ronskisti, presidentti mietti.

Ilmastonmuutos on kohtalonkysymys

Kansainvälinen yhteisö ei presidentin mielestä ole hyvässä kunnossa. Pienet maat ovat korostaneet kansainvälisen järjestelmän merkitystä. Nyt politiikka on henkilöitynyt: maailmantapahtumat liikkuvat suurvaltojen johtajien varassa.

Eurooppalainen ääni ei Niinistön mukaan riittävästi kuulu. Hän toivoo, että kansainväliset järjestöt toimisivat paremmin.

Sauli Niinistö on keskustellut arktisesta alueesta ja ilmastonmuutoksesta sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa nyt, kun Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajana.

Trump totesi tämänviikkoisessa puhelussa, että ei hän ole ympäristövihamielinen. Niinistö arvelee, että Putinin ja Trumpin ympäristönäkemyksissä ei ole suuria eroja.

– Trumpin kanssa keskustellessa pääotsakkeita ei kannata horjuttaa; Trump haluaa kertoa kannattajilleen, että ilmastonmuutosta ei ole olemassa. Seuraavassa lauseessa hän kuitenkin myöntää, että ongelmia on.

Niinistön mielestä ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys.

Fortum valtapeleissä

Asemasota Itä-Ukrainassa jatkuu. Sotaa käydään myös talouspakottein. Pakotteita voidaan Niinistön mukaan purkaa siinä tapauksessa, että Minskin sopimus toteutuu.

Niinistö sanoo ihmetelleensä, että koko ajan, nelisen vuotta, sodankäynnin rinnalla kulkee siviilielämän normaali päivä. Kauppayhteydet näyttävät vain lisääntyneen. Hän uskoo kuitenkin, että liiketoiminta koskee pakotteiden ulkopuolella olevia tuotteita.

Suomalaisyhtiö Fortum joutui äskettäin mukaan Venäjän valtapelehin. Presidentti Niinistö uskoo Fortumilla olevan hyvä käsitys riskeistä Venäjällä toimimisessa.

– Saattaa olla taustalla se, että koko Uniper-kauppa on herättänyt kaupan kohteessa vastustusta ja siihen vastustamiseen käytetään myös venäläisiä.

Lue myös:

Trump: Pohjois-Korean huipputapaamisella kaksi tai kolme mahdollista pitopaikkaa

Trump: "Tapaan Kim Jong-unin tulevina viikkoina"Trump: "Tapaan Kim Jong-unin tulevina viikkoina"

Koreat tavoittelevat rauhansopimusta ja sotatilan lopettamista – Trump: Tapahtuu hyviä asioita

Asiantuntija: Koreat antoivat vahvaa signaalia liennytyksestä mutta Pohjois-Korea tuskin luopuu ydinaseestaan

Presidentit Niinistö ja Trump keskustelivat puhelimessa arktisesta alueesta