Kannabiksen viljelystä tuli laillista Zimbabwessa

Viljelijät voivat hakea erityislupaa kannabiksen kasvattamiseen lääke- ja tutkimuskäyttöä varten, Zimbabwen valtio ilmoitti lauantaina. Zimbabwe on Lesothon jälkeen toinen maa Afrikassa, missä kannabista saa viljellä laillisesti.

Zimbabwe
Zimbabwelaisia viljelijöitä Hararen lähistöllä.
Zimbabwelaisia viljelijöitä Hararen lähistöllä.Jon Mills / AOP

Kannabislupia voi lauantaista lähtien Zimbabwessa hakea viideksi vuodeksi kerrallaan. Lupa antaa oikeuden kannabiksen eli paikallisella kielellä mbanjen kasvattamiseen, kuljettamiseen, ja kuivatun ja tuoreen kannabiskasvin sekä kannabisöljyn myyntiin, kun kannabis tulee lääke- tai tutkimuskäyttöön.

Tähän asti eteläisen Afrikan valtiossa Zimbabwessa kannabiksen viljely, käyttö ja hallussapito ovat saattaneet johtaa jopa 12 vuoden vankeustuomioon.

Lupa voidaan evätä tai peruuttaa, jos paikalliset virkamiehet niin kutsutut "järjestyksenvalvojat" saavat tiedon, että kannabisviljelijä myy kasvia laittomaan päihdekäyttöön, ja kasvin viljelystä koituu terveyshaittoja tai turvallisuusongelmia kansalaisille.

Zimbambwe on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa Sambian, Mosambikin, Etelä-Afrikan ja Botswanan välissä.

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Lesotho oli ensimmäinen Afrikan maa, missä kannabiksen kasvattamisesta tuli laillista viime vuonna.

Lähteet: Reuters