Kymmenisen luotia vuodessa – poliisi ampuu Suomessa harvoin

Tilastot: Poliisi tekee vuodessa reilut tuhat voimankäyttöselvitystä, joissa ase on ollut mukana 70–80 tapauksessa. Ampumaan joutuu vain murto-osassa tapauksia.

Poliisin suorittama ampuminen
Poliisiauto kolmostien risteyksessä.
Poliisi joutui lauantaina käyttämään asetta kuolettavasti Lempäälässä.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Poliisi joutuu Suomessa harvoin Lempäälässä lauantaina sattuneen, kuolemaan johtaneen ampumatapauksen eteen.

Lempäälän ampumisen lisäksi 2000-luvulla poliisin aseenkäyttöön on menehtynyt yhteensä seitsemän ihmistä.

Poliisin aseenkäyttöä tutkineen Poliisiammattikorkeakoulun komisarion Henri Rikanderin mukaan aseeseen tartutaan Suomessa muita Pohjoismaita harvemmin. Pohjoismaissakin aseenkäyttö on vähäistä verrattuna muuhun Eurooppaan, saati Yhdysvaltoihin tai kolmansiin maihin.

Rikander sanoo asiantilan johtuvan poliisin tarkasta ohjeistuksesta ja hyvästä koulutuksesta.

Poliisilain mukaan ampuma-asetta voidaan käyttää vain silloin, kun kyseessä on välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen, eikä lievempää keinoa ole.

– Aseen varautumisotteeseen ottaminen perustuu tehtävän lähtötietoihin, miltä se tilanne näyttää, Rikander kertoo.

– Jos otetaan vaikka Turun joukkopuukotus, niin jos siellä radiolla ilmoitetaan, että nyt on puukotus käynnissä, niin kyllähän se antaa ohjeistuksen suoraan poliisille, että nyt varaudutaan aseen käyttöön.

– Meillä annetaan todella paljon päätäntävaltaa poliisille voimankäyttötilanteissa. Aseenkäyttötilanteissa päällystöön kuuluva päättää aseen käytöstä, jos se on mahdollista.

– Hyvin usein tilanteet ovat nopeita tapahtumia huolimatta siitä, että niihin varaudutaan. Sitten toimitaan perinteisten mallien mukaan, eli käskytys, aseen käytöstä varoittaminen ja sitten aseen käyttäminen. Jos tähänkään pystytään. Joskus pitää laukaista suoraan, Rikander sanoo.

Vuonna 2016 tehtiin 1 047 voimankäyttöselvitystä. Näistä aseenkäyttöselvityksiä oli 79. Vuosi oli poikkeuksellinen: kolme ihmistä kuoli poliisin luotiin.

Vuonna 2017 tehtiin 84 voimankäyttöselvitystä poliisin aseenkäytöstä. Yhtään kuolemantapausta ei sattunut ja henkilöön osuneita laukauksia ammuttiin neljä.

Tilastojen suurelta tuntuva aseenkäyttömäärä (84) johtuu tilastointitavasta. Ampuma-aseen käytöllä tarkoitetaan aseen käytöstä varoittamista, aseella uhkaamista ja laukauksen ampumista. Aseen esille ottaminen ja toimintavalmiuteen saattaminen puolestaan eivät vielä ole ampuma-aseen käyttöä.