Hyppää sisältöön

Ratkesiko Kalifornian raaimpiin kuuluva rikosvyyhti? Kultaisen osavaltion tappajaksi epäilty oikeuden eteen yli 40 vuoden piilottelun jälkeen

Poliisi pääsi lukuisilla lempinimillä tunnetun epäillyn jäljille verkon ilmaiselle sukututkimuspalvelimelle ladattujen tietojen avulla.

Joseph James DeAngelo kuvattuna Sacramenton oikeustalolla Kaliforniassa perjantaina. Kuva: Justin Sullivan/ AFP

Ainakin 12 murhaa, yli 45 raiskausta ja satoja koteihin tehtyjä murtoja ympäri Kaliforniaa, joihin on etsitty syyllistä yli 40 vuotta.

Tällä viikolla Kalifornian poliisi viimein pidätti miehen, jonka se uskoo olevan vuosikymmeniä etsitty Kultaisen osavaltion tappaja (Golden State Killer).

Entinen poliisi, nyt oranssiin vankilahaalariin pukeutunut 72-vuotias Joseph James DeAngelo, rullattiin pyörätuolissa oikeuden eteen ensimmäisen kerran perjantaina. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n tiistaina kiinniottama mies kuunteli tuomarin luettelemat syytteet ilmeettömänä. DeAngelo vastasi, että hänellä on asianajaja ja että hän on ymmärtänyt häntä vastaan nostetut syytteet.

Tällä erää lukuisista raa'oista rikoksista epäiltyä DeAngeloa syytetään kahdeksasta murhasta, kolmen piirikunnan alueella. Viranomaiset uskovat hänen olevan murhien ja raiskausten lisäksi vähintään sadasta murtovarkaudesta.

Entinen poliisi ei vielä perjantaina kiistänyt syyllisyyttään, mutta sekin oikeussalissa saatetaan vielä kuulla. Seuraava oikeudenistunto on määrätty pidettäväksi toukokuun puolivälissä.

Itäisen alueen raiskaaja ja Alkuperäinen yöväijyjä

Poliiseille tuntematon hyökkääjä oli terrorisoinut Kaliforniaa 1970-luvun alusta lähtien.

Etsitylle rikolliselle oli useampia keksittyjä nimiä, tehdystä rikossumasta riippuen. Käytössä olivat esimerkiksi nimet Itäisen alueen raiskaaja (East Area Rapist) ja Alkuperäinen yöväijyjä (Original Night Stalker).

Vasta dna-näytteiden käyttöönotto paljasti viranomaisille, että kaikkien kutsumanimien takana oli itse asiassa yksi ja sama tekijä. Kun dna-näytteet loksauttivat palapelin osasia paikalleen, oli edellisestä rikoksesta tiettävästi kulunut jo vuosikymmen.

Edes rikokset toisiinsa sitovat dna-näytteet eivät kuitenkaan auttaneet poliiseja selvittämään rikollisen henkilöllisyyttä, sillä näytteeseen ei löytynyt vastinetta poliisin rekistereistä. Sarjamurhaaja ei siis ollut tehnyt mitään sellaista, mistä poliisi olisi osannut epäillä häntä.

Selväksi oli kuitenkin tullut, että poliisi etsii yhtä tekijää. Käyttöön otettiin nimi Kultaisen osavaltion tappaja.

Jo tuolloin viranomaiset kuitenkin epäilivät, että heitä jatkuvasti muutaman askeleen edellä olevalla rikollisella on joko poliisi- tai sotilaskoulutus.

Se, että Joseph James DeAngelo kärrättiin tuomarin eteen perjantaina oli lopulta juuri dna:n ansiota. Mutta sattumallakin oli osansa.

Jollei joku DeAngelolle sukua oleva olisi ladannut dna-tietojaan jollekin sukututkimuksessa apuna käytettävälle verkkosivustolle (siirryt toiseen palveluun), olisi yhtälö saattanut jäädä ratkeamatta.

Lukuisia julmia rikoksia

Ensimmäisen uhrin nimeä ei ole kerrottu julkisuuteen: Naamioitunut mies murtautui 23-vuotiaan naisen kotiin kesäkuussa 1976 ja raiskasi tämän.

Seuraavan vuoden sisällä raiskaaja iski useita kertoja. Tiiviimmillään tekojen väliin jäi vain muutamia päiviä.

Uutisotsikot kertasivat uhrien kasvavaa määrää: yhdentoista naisen kimppuun hyökänneestä miehestä tuli nopeasti 26 kertaa karkuun päässyt raiskaaja.

Ensimmäisen kerran Itäisen alueen raiskaajaksi tuohon aikaan kutsuttu mies tappoi tiettävästi helmikuussa 1978. Poliisi löysi koiraansa ulkoiluttamassa olleen parikymppisen pariskunnan ampumahaavoihin kuolleena.

Sen jälkeen Itäisen alueen raiskaaja keskittyi jälleen hetkeksi vain raiskauksiin. Uhreja oli parikymmentä. Seuraava uhriksi valikoitunut pariskunta löytyi tapettuna kotoaan. Teot raaistuivat.

Lukuisista rikoksista vastuussa olevan miehen etsimisestä kirjoitettiin useampia kirjoja ja FBI:lla oli tapausryppäälle omistettu verkkosivu.

Joseph James DeAngelo työskenteli tavallisena poliisina pohjoiskalifornialaisessa Auburnissa 1970-luvun lopulle. Ura poliisivoimissa päättyi näpistyksestä saadun ehdollisen tuomion koeajan jälkeen.

Sen jälkeen hän työskenteli ruokakaupan jakelukeskuksessa Sacramenton ulkopuolella aina eläköitymiseensä asti. Hän oli naimisissa, sai kolme tytärtä ja erosi.

Mutta miten DeAngelon sukulaisen dna-näyte riitti siihen, että poliisi lopulta pääsi tämän jäljille?

Tärkeä dna on arvoton ilman vastaavaa näytettä

Sukututkimuksessa apuna käytetty Gedmatch (siirryt toiseen palveluun) on todennäköisesti tuttu myös suomalaisille sukututkimuksen harrastajille.

Palvelimelle voi ladata dna-näytteensä tiedot sekä muilta sukututkimuspalvelimilta saamansa tiedot, jonka jälkeen Gedmatch hyödyntää näitä tietoja ristiin toistensa kanssa. Tällä kertaa tietoja hyödynsi eläkkeelle jäämässä ollut rikostutkija, mahdollisesti mullistavin tuloksin.

Syyttäjän mukaan Kultaisen osavaltion tappajan tapausta pitkään selvittänyt tutkija latasi vanhoja dna-näytteitä Gedmatchiin, jonka tiedot muilta julkisilta sukututkimussivustoilta auttoivat löytämään epäillyn sukulaisia. Tämä johdatti DeAngelon luokse, jota ei oltu missään vaiheessa aiemmin yhdistetty kyseisiin rikoksiin.

Sen jälkeen DeAngelo laitettiin tarkkailuun ja häneltä hankittiin salassa kaksi dna-näytettä.

Niiden täsmättyä yhteen murhista DeAngelo pidätettiin tiistaina, yli 40 vuoden etsintöjen jälkeen.

Jutussa käytetyt lähteet: BBC, New York Times, Los Angeles Times

.
.