1. yle.fi
  2. Uutiset

MOT tilasi Kiinasta feikkimeikkejä ja testautti ne – huulipunasta löytyi vaarallista lyijyä

MOT:n mukaan myös tuoteväärennösten teettäminen onnistuisi helposti.

tuoteväärennös
Nainen levittää voidetta kasvoihinsa.
Henrietta Hassinen / Yle

Ylen MOT tilasi Kiinasta meikkejä ja toimitti ne tullilaboratoriolle testeihin. Testeissä selvisi, että osa tuotteista oli puutteellisia ja yksi meikki sisälsi lyijyä. Meikkien joukossa oli muun muassa huulipunia ja korostusvoide.

Tullilaboratorio teki MOT:n pyynnöstä tuotteille mikrobiologisia testejä ja röntgenspektrometrisen tutkimuksen. Mikrobiologisissa testeissä ilmenee, jos tuote sisältää kiellettyjä määriä mikrobeja ja bakteereja. Röntgenspektrometrinen tutkimus selvittää sen sijaan, sisältääkö tuote haitallisia alkuaineita.

Osassa tuotteissa ei ollut lainkaan ainesosaluetteloa, jossakin se oli puutteellinen ja yhden tuotteen luettelossa ei mainittu, että tuote sisältää huomattaman määrän vaarallista lyijyä. Yksikään testatuista tuotteista ei sisältänyt bakteereja raja-arvioita ylittäviä määriä. Osa tuotteista oli MOT:n mielestä myös ilmiselviä kopioita tunnetuista merkkituotteista.

Viranomaiset testaavat normaalisti myyntiin tulevaa kosmetiikkaa, joten yksityishenkilöiden ulkomailta tilaamat tuotteet eivät päädy viranomaisten testeihin. MOT kertoo, että viime vuonna tehdyn valvonnan mukaan lähes puolet maahantuoduista kosmetiikkatuotteista ei täyttänyt lainsäädännön vaatimuksia.

Yle uutiset on kertonut aiemmin kuinka Yhdysvalloissa takavarikoitiin feikkimeikkijä, jotka sisälsivät muun muassa ulostetta. Piraattituotteet paljastuivat, kun meikkejä käyttäneet ihmiset ottivat yhteyttä kosmetiikkayhtiöihin ja valittivat ihottumista ja kyhmyistä.

MOT kokeili myös feikkimeikkien teettämistä. MOT:n kokemuksen mukaan teettäminen olisi helppoa ja edullista. MOT pyysi tuotteiden teettämisestä tarjouksia ja sai niitä useita jo alle tunnissa. MOT ei loppujen lopuksi teettänyt halpismeikkejä.

Lue myös:

Kiinasta tilatut meikit aiheuttivat Emilialle ja Annille ärhäkät tulehdukset – “Pelkäsin, että sokeudun”

Tilasitko ruohosta valmistetut jarrupalat tai betonipölystä puristetun pillerin? – Pari vinkkiä voi auttaa välttämään tuoteväärennökset

Lue seuraavaksi