Vapuksi simalasien kilinää ja hampaiden kalinaa – Meteorologi: Vappuaatto on ihan kiva, mutta vappupäivä aika karsea

Vappukansan kannattaa pakata mukaan kaikkea sadevarusteista aurinkolaseihin ja ehkä jopa villasukkiin.

vappu
Vappuruuhka Helsingin Esplanadilta.
Vappusää on kuin monipuolinen piknik-tarjoilu: poutaa, kuuroilua, lämpöä, aurinkoa ja jopa pikkupakkasta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Vappuna saattaa kaikua ”klara vappen” siellä täällä, mutta säätä se ei sovi kuvaamaan. Luvassa on nimittäin kaikkea muuta kuin selvää säätä – kaikenmoista sadekuuroista ja poudasta jopa pikkupakkaseen.

Vappuaatto voi valjeta sumuisena maan etelä- ja keskiosissa.

– Ei kannata kuitenkaan säikähtää vaikka aamu olisikin vähän ankean oloinen, Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi sanoo.

Vapun aamusumu nimittäin hälvenee, ja ainakin Etelä-Suomeen kuoriutuu ihan miellyttävät vappuolosuhteet. Etelä-Suomessa on poutaista, ja jos vettä ripsauttaa niin se on meteorologin sanoin ”kesäistä iltapäiväkuuroa”.

– Maanantaipäivä on kyllä varsin kiva. Ja ilta on vielä aurinkoisempi ja poutaisempi. Esplanadin puistossa sää voi olla jopa todella hyvä, sillä aurinko ehkä jopa paistaa ja lämpötila voi nousta lähelle 15 astetta illalla ennen kuutta.

Sääkartta
Yle

Kun muualla on enemmän tai vähemmän poutaista ja auringon pilkahtelua, niin maan keskiosissa tilanne onkin sitten arvaamattomampi.

– Jos katsoo piste-ennustetta Jyväskylässä tai Oulussa, niin se ei välttämättä pidä paikkaansa. Sadekuuroja nimittäin tulee siellä täällä ja tilanne muuttuu.

Päivällä vappuaattoa vietetään Etelä- ja Keski-Suomessa 10 asteen molemmin puolin. Pohjoisessa liikutaan viiden asteen hujakoilla.

Jos vappuaatto venähtää yön puolelle, saattaa lasien kilinän rinnalla kuulua myös hampaiden kalinaa. Luvassa on nimittäin pientä yöpakkasta.

– Yöpakkasta on oikeastaan koko maassa, ehkä jopa ihan etelässä asti. Pohjoisessa voi olla 5–10 pakkasastetta enimmillään.

Eikä tämä välttämättä ole huono juttu, sillä pohjoisessa vappuilijat saattavat juhlia laskettelurinteissä. Yöpakkaset pitävät huolen rinteiden kunnosta.

”Tiistaina ankeus saapuu etelään”

Vaikka vappuaatto ei ole ehkä erityisen lämmin tai aurinkoinen, on se silti vappupäivää miellyttävämpi.

– Ankeus saapuu sitten tiistaina Etelä-Suomeenkin, kun sateet alkavat levitä yön aikana etelästä. Vappupäivän sää näyttää karsealta Helsingissäkin.

Sääkartta
Yle

Vappupäivän piknikillä sadevarusteet ovat siis luultavasti hyvä vakiovaruste lähes koko maassa. Kovin kevyen katoksen alta ei sadesuojaa kuitenkaan kannata etsiä, sillä tiistai on Kotakorven mukaan etelässä myös tuulinen.

– Sade alkaa aamusta ja jatkuu koko päivän. Mutta se, kuinka paljon sataa ja missäkin, on asia jonka näkee vasta lähempänä. Ei välttämättä sada aivan kaatamalla koko päivää, mutta on se ihan mahdollista.

Pohjoisessa vappupäivän sää näyttää poutaiselta ja sateilta säästytään.

– Vinkkinä Etelä-Suomeen, että jos vain voi niin kannattaa panostaa vappuaattoon.