Yhdysvaltain ulkoministeri: "Pohjois-Korean ydinaseohjelman purkaminen todellinen mahdollisuus Trumpin ja Kimin tapaamisessa"

Yhdysvaltain tuore ulkoministeri Mike Pompeo uskoo vahvasti, että suunniteltu Trumpin ja Kimin tapaaminen lähiviikkoina saattaa johtaa Pohjois-Korean ydinohjelman purkamiseen. Pompeo kertoi asiasta amerikkalaisen ABC-kanavan ohjelmassa.

Mike Pompeo
Mike Pompeo Kim Jong-un kättelevät.
Mike Pompeo ja Kim Jong-un tapasivat 26. huhtikuuta Pohjois-Koreassa.White House / AOP

Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan edistymiselle Pohjois-Korean ydinohjelman purkamisessa on todellinen mahdollisuus Yhdysvaltain presidentti Trumpin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin suunnitellussa tapaamisessa lähi viikkoina.

Pompeo sanoi ABC-kanavan haastattelussa, että Yhdysvalloilla on velvollisuus tapaamisessa pyrkiä diplomaattiseen ratkaisuun.

Pompeo kertoi myös keskustellleensa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kanssa ydinaseidenriisunnan mekanismeista tapaamisessaan pääsiäisenä.

Pompeo oli sanonut Kimille, että Pohjois-Korean tulee sitoutua ottamaan "peruuttamattomia" askeleita kohti ydinohjelman purkamista, jotta minkäänlainen sopimus Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kanssa voi syntyä.

– Käytimme sanaa peruuttamaton tarkoituksella. Me tulemme vaatimaan askeleita, jotka osoittavat, että ydinaseista luopuminen saavutetaan, ulkoministeri Pompeo kertoi ABC:n haastattelussa.

Pompeon mukaan Trump oli ohjeistanut häntä ottamaan asian puheeksi vierallullaan Pohjois-Koreassa.

Mike Pompeo oli Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n päällikkö tavatessaan Kimin pääsiäisenä Pohjois-Koreassa.

Ulkoministeri Pompeo on tällä hetkellä Israelissa. Israelissa hän tapasi sunnuntaina Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun ja keskusteli muun muassa Iranin roolista Lähi-idän kriisissä.

Lähteet: Reuters, STT