1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työmarkkinat

Vaikeaksi ennakoitu liittokierros sujunut säyseästi – ”Hallitus tehnyt kaikkensa, jotta järjestöjen välit olisivat menneet mahdollisimman huonoiksi”

Työtaistelut eivät ole sävyttäneet työnantajien ja työntekijöiden neuvotteluita työehdoista.

Metallityöväenliiton kylttiä irroitettiin Hakaniementie 1:n katolla Kuva: Juha Kivioja / Yle

Viime syksynä alkanut työehtosopimusneuvottelujen kierros on loppusuoralla. Neuvotteluista ennakoitiin vaikeita, koska työntekijät olivat useina peräkkäisinä vuosina tyytyneet maltillisiin palkankorotuksiin ja kilpailukykysopimus oli ammattiyhdistysliikkeen lähimuistissa.

Tilastokeskuksen tuoreet tilastot kuitenkin osoittavat, että kovien puheiden sijaan työntekijöiden ja työnantajien liitot ovat keskittyneet sopimiseen. Viime vuonna työtaisteluita oli 103, kun mediaaniarvo työtaisteluissa on ollut 2000-luvulla 100.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Hyvin on mennyt ja aika paljon olemme pystyneet uudistamaan työehtosopimuksia toimialojen ja henkilöstön tarpeiden mukaisesti kaikilla aloilla, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen sanoo.

Samaa mieltä on myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, joka pitää liittokierrosta edellisten kaltaisena.

– Jos arvioin tätä kierrosta kokemuksellani, mikä minulla on, niin tämä oli mielestäni yhtä vaikea kuin muut työehtosopimuskierrokset, Aalto sanoo.

Viimeiset työehtoneuvottelut ovat vielä kesken, eivätkä Tilastokeskuksen luvut huomioi tämän vuoden työtaisteluita. Esimerkiksi rakennusalalla vauhditetaan parhaillaan työehtokiistaa järeillä toimenpiteillä.

Ensin Rakennusliitto ilmoitti lakoista, johon työnantajaa edustava Rakennusteollisuus vastasi harvinaisella työsululla.

”Hallitus tekee kaikkensa”

Vuodet eivät ole veljiä keskenään ja kuluvasta vuodesta voi tulla työmarkkinoilla kireämpi kuin viime vuodesta. Juha Sipilän (kesk.) hallitus suunnitteleekin nyt muutoksia työehtoihin: alle 30-vuotiaita työttömiä voisi jatkossa palkata määräaikaisesti ilman perusteita ja alle 20 hengen yrityksissä irtisanomisehtoja helpotettaisiin.

– Näyttää siltä, että hallitus tekee kaikkensa, jotta työntekijä- ja työnantajajärjestöjen välit menevät mahdollisimman huonoiksi. En tiedä, onko se tarkoituksellista vai ei, Aalto sanoo

Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina, että se miettii vastatoimia hallituksen toimille, eivätkä ne olisi ”vähäisiä”. Aalto ei tarkenna, mitä nämä toimet voisivat olla.

Viime vuosi oli verrattain rauhallinen työmarkkinoilla, kun luupin alle otetaan toinen tarkastelukulma: työtaisteluissa menetetyt työpäivät ja työtaisteluihin osallistuneet työntekijät. Viime vuonna 17 377 työntekijää osallistui työtaisteluihin ja työpäiviä työtaisteluihin kului 23 077.

Tilastokeskuksen mukaan tilanne on ollut rauhallisempi työmarkkinoilla vain vuosina 2008, 2012 ja 2016, kun asiaa tarkastellaan 2000-luvulla.

.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomen mallin tulevaisuus

Työntekijöiden palkankorotukset ovat noudattaneet Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välistä sopimusta, joka solmittiin lokakuussa. Tämä siitäkin huolimatta ettei ”Suomen mallista” saatu aikaiseksi sopimusta.

– Liitot ovat nämä ratkaisut tehneet ja tästä kuuluu liitoille kiitos. Historia tulee osoittamaan, että nämä ovat olleet viisaita ratkaisuja, Inkeroinen sanoo.

– Kyse on ollut siitä, että työnantaja oli koordinoinut asian niin, että kaikille pyritään saamaan samansuuruiset palkankorotukset. Ja siellä oli myös päätetty, että Teknologiateollisuus on se, joka tämän tason määrittelee, Aalto sanoo.

Suomen mallin idea oli, että vientialat määräävät palkankorotusten katon. Noudattavatko liitot jatkossakin vientialojen palkankorotuksia?

– Palkkakoordinaatio varmasti rohkaisee työnantajia, sillä tämä oli työnantajaliittojen voitto. Se varmasti antaa uskoa, että näin tehdään myös tulevaisuudessa, Aalto sanoo.

– Nyt varmasti analysoidaan joka puolella, mikä tässä oli hyvää ja missä on parannettavaa. Aika näyttää, mikä malli on jatkossa. Suomi tarvitsee vientimaana kilpailukykyajattelua, Inkeroinen sanoo.

Rakennusalan työtaistelu näyttää, pitääkö tällä kierroksella vientialan paaluttama palkkalinja täydellisesti. Ainakin työnantajan mukaan Rakennusliitto vaatii kaksinkertaisia korotuksia verrattuna yleiseen linjaan.

Korjaus 30.4.2018 kello 9.28: Jutussa vaihdettu sanan "rauhattomampi" tilalle "rauhallisempi", kun jutussa viitataan työtaisteluissa menetettyihin työpäiviin ja niihin osallistuneiden henkilöiden määriin.