Lontoossa varoitetaan myrkyllisistä yöperhosen toukista

Tammissa viihtyvää yöperhosen myrkyllisiä toukkia esiintyy myös Etelä-Euroopassa.

tammi
Toukkia joissa on valkoisia karvoja.
Tammikulkurinirkon toukkia.Kleuske / Wikipedia

Lontoossa asukkaita varoitetaan myrkyllisistä yöperhosen toukista. Tammikulkurinirkon valkokarvainen toukka voi aiheuttaa vakavia iho-oireita, pahoinvointia ja astmakohtauksia. Myrkyllisistä toukista kirjoittaa muun muassa BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Tammissa viihtyviä yöperhosen toukkia on havaittu Englannin kaakkoisosissa sekä Lontoon alueella. Englannin ja Skotlannin metsistä vastaava viranomainen on varoittanut ihmisiä koskemasta toukkiin. Thaumetopoeeni-proteiini toukkien tuhansissa karvoissa aiheuttaa pahaa ihottumaa ja jopa hengitysvaikeuksia.

Etelässä luontaisia vihollisia - pohjoisemmassa tarvitaan myrkytystä

Tammikulkurinirkko tuli Englantiin ilmeisesti vahingossa vuonna 2005 Manner-Euroopasta tuotujen puiden mukana.

– Jatkamme puiden myrkyttämistä kesäkuun alkuun saakka, sen jälkeen toukat ovat liian suuria eikä käsittely enää vaikuta niihin, kertoo Englannin Metsäkeskuksen edustaja.

Aikuisvaihe tammikulkurinirkolla kestää muutaman päivän heinä-elokuun aikana.

Eteläisessä Euroopassa tammikulkurinirkolla on enemmän luontaisia vihollisia, ja niiden määrätä pysyvät sen luonnollisessa ympäristössä paremmin kurissa, näin ollen toukista ei ole niin paljoa haittaa ihmisille.

Englannin Metsäkeskuksen mukaan tammipuiden kauppa pohjoisempiin maihin on tuonut mukanaan myrkyllisen yöperhosen jopa Hollannin ja Pohjois-Saksan korkeuksille.

Helikopteri lentää metsän vieressä.
Helikopteri myrkyttää tammimetsää tammikulkurinirkon toukkia vastaan Dahlenburgissa Pohjois-Saksassa vuonna 2015.Philipp Schulze / EPA

Lähteet: ap