Siirtolaisskandaali johti sisäministerin eroon Isossa-Britanniassa

Sisäministeriö on kohdistanut karkotuksia laillisesti Britanniaan saapuneisiin ihmisiin.

muuttoliike
Hattupäinen nainen pitelee kylttiä, jossa lukee fuksianvärisellä pohjalla solidaarisuutta Windrush-sukupolvelle.
Ihmiset osoittivat mieltä Windrush-sukupolven puolesta Lontossa 28.huhtikuuta.Andy Rain / EPA

Ison-Britannian sisäministeri Amber Rudd on eronnut. Ruddin odotettiin tiedottavan maanantaina parlamentin alahuoneessa niin kutsutusta Windrush-siirtolaisskandaalista, kirjoittaa muun muassa BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Ruddia on kritisoitu rajusti sisäministeriön pyrkimyksistä karkottaa maasta pitkään Britanniassa asuneita ihmisiä, joilla on juuret Karibialla, sekä evätä näiden ihmisten terveydenhuolto ja eläkkeet.

The Guardian -lehden julkaisema (siirryt toiseen palveluun)muistio paljasti sisäministeriön suunnitelmat karkottaa maasta 12 800 ihmistä vuosien 2017–2018 aikana. Amber Rudd väitti, ettei hänellä ollut tietoa suunnitelmista ja ettei sisäministeriöllä ollut selkeitä karkotuskohteita.

Britannian alusmaista laillisesti saapuneet karkotusten kohteina

Sodan jälkeiseen Britanniaan saapui siirtolaisia auttamaan työvoimapulasta kärsivää maata. Vuosien 1948–1971 välisenä aikana yli puoli miljoonaa siirtolaista saapui Britanniaan Kansainyhteisöön kuuluvista maista, suuri osa Karibianmeren maista.

Tämä siirtolaisten sukupolvi on nimetty ensimmäisen laivan mukaan. Windrush-nimisellä aluksella saapui Jamaikasta sekä Trinidad ja Tobagosta noin 500 matkustajaa, suuri osa oli lapsia. Monet lapsista matkustivat vanhempiensa passeilla, eikä heillä näin ollen ole virallisia papereita kansalaisuudestaan.

Koska ihmiset saapuivat laillisesti Britannian siirtomaista, uskoivat he olevansa Britannian kansalaisia. Nyt jopa 50 vuotta maassa asuneilta ja työtä tehneiltä vaaditaan todisteita asemastaan. Useita on jo karkotettu maasta, moni on menettänyt työpaikkansa.

Pääministeri Theresa May on pyytänyt anteeksi Windrush-sukupolven kohtelua ja todennut, ettei hallituksen ole tarkoitus pistää kuriin Kansanyhteisön jäsenmaiden ihmisiä . Myös kehitysyhteistyöministeri Penny Mordaunt on todennut, että näillä ihmisillä on oikeus pysyä Britanniassa.

Eronneen sisäministerin tilalle nousee Sajid Javid

Iso-Britannian sisäministeriksi on nimitetty eronneen Amber Ruddin tilalle Sajid Javid. Britannian pääministeri May ilmoitti asiasta maanantaina.

48-vuotias Javid on työskennellyt aiemmin yhteisö- ja paikallishallintoasioista vastaavana ministerinä. Ennen poliitikon uraa Sajid Javid työskenteli muun muassa pankkialalla.

Javidin vanhemmat ovat siirtolaisia, jotka muuttivat Pakistanista Isoon-Britanniaan 60-luvulla.

Heti nimityksen jälkeen antamassaan haastattelussa uusi sisäministeri Sajid Javid ilmaisi haluavansa parantaa Windrush-sukupolven asemaa Britanniassa.

– Kaikkein kiireellisin tehtäväni on auttaa niitä Britannian kansalaisia, jotka ovat tulleet Karbialta eli niin kutsuttua Windrush-sukupolvea, ja varmistaa, että heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja kunnioittavasti, sanoo Javid.

Lisää aiheesta:

The Guardian: The children of Windrush: 'I’m here legally, but they’re asking me to prove I’m British' (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters