Lempäälän ampumavälikohtauksessa loukkaantunut poliisi on yhä sairaalassa: "Toivottavasti hän pääsee hyvin vähillä vammoilla"

Tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen sanoo, että myös sivulliset olivat vaarassa takaa-ajon aikana.

Poliisi ampui pakoon lähteneen ja poliiseja tulittaneen autoilijan Lempäälässä lauantaina. Kuvassa poliisin sulkema Turuntien liittymä. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Viikonlopun ampumavälikohtauksessa Lempäälässä loukkaantunut poliisi on yhä sairaalassa. Tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen keskusrikospoliisista sanoo, että poliisi voi oloihin nähden hyvin.

– Hän on yhä sairaalassa ja voi oloihin nähden hyvin. Vaikuttaa siltä, ettei mitään aivan vakavaa ole. Toivottavasti hän pääsee hyvin vähillä vammoilla, Tuominen sanoo.

Poliisi haavoittui Lempäälässä lauantaina iltapäivällä tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa ylävartaloon. Poliisia pakoon ajanut mies avasi tulen poliiseja kohti. Kaksi poliisia ampui kohti ampujaa, joka menehtyi.

Menehtynyt oli suomalais-englantilainen vuonna 1992 syntynyt mies, joka on asunut Suomessa useita vuosia.

Keskusrikospoliisi tutkii poliisimiestä kohti ampumista murhan yrityksenä ja törkeänä ampuma-aserikoksena. Valtakunnansyyttäjänvirasto selvittää poliisin aseenkäyttöä. Aseenkäytöstä ei ole aloitettu esitutkintaa.

Ei tietoa vielä muista aseista

Tilanne sai alkunsa, kun poliisi pysäytti lauantaina kello 14.42 henkilöauton Lempäälässä Moision alueella. Autossa oli kolme henkilöä. Autossa matkustajana olleet kaksi nuorta miestä jäivät autosta pysäytyspaikalle ja kuljettaja pakeni yksin. Usean kilometrin takaa-ajon jälkeen poliisi pysäytti pakenevan auton kiilaamalla.

Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Poliiseja kohti ampuneen miehen käyttämä ase oli omatekoinen putkihaulikko. Myös muut autossa olleet aseet olivat omatekoisia. Poliisi tutkii nyt, onko omatekoisia aseita muuallakin.

– Tällä hetkellä ei ole tietoa muista aseista kuin niistä kolmesta tai neljästä, jotka olivat autossa. Ne olivat itse tehtyjä aseita.

Auton kuljettaja ajoi huomattavaa ylinopeutta ja ohitteli holtittomasti muita autoja moottoritiellä. Myös sivulliset olivat Tuomisen mukaan vaarassa.

– Kyllä takaa-ajon aikana oli kovia nopeuksia. Onneksi mitään ei sattunut. Vaara oli ihan ilmeinen. Onneksi ei sattunut onnettomuuksia.

Matkustajia ei epäillä rikoksesta

Keskusrikospoliisi kuulusteli kahta miestä, jotka otettiin kiinni Lempäälässä ammuskeluun jälkeen.

Kuulustelujen jälkeen miehet vapautettiin sunnuntaina, eikä heitä enää epäillä rikoksesta.

Vuonna 1998 ja 1994 syntyneet miehet otettiin kiinni lauantaina illalla ja seuraavana yönä. Miehet eivät olleet auton kyydissä ammuskelun aikana, vaan he olivat jääneet auton kyydistä ennen takaa-ajoa.