1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vappu

Pässi saa jatkossakin lakin vappuna Savonlinnassa, vaikka OKL lähtee

Savonlinnassa nelikymppinen perinne pitää pintansa, kun Olavinlinnan läheisyydessä Tallisaaressa pässipatsas lakitetaan vappuaattona opiskelijoiden vappujuhlassa. Opettajankoulutuslaitos OKL:n Savonlinnasta lähdön myötä lakitusperinne on saanut uudet jatkajat.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan Savonlinnan kampuspuheenjohtaja Heikki Räihä on päässyt kerran lakittamaan pässipatsaan Tallisaaressa. Kuva: Kati Rantala / Yle

Vetovastuu pässipatsaan lakituksesta siirtyi viime vappuna Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnalta Taidelukiolle, ja tästä vuodesta eteenpäin myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin opiskelijat ovat lakitusperinteen jatkajina.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan Savonlinnan kampuspuheenjohtaja Heikki Räihä katselee tänä vappuna lakitusseremoniaa kaiholla. Hän on ollut mukana pässin lakituksessa lukuisia kertoja.

– Tässä on pitkäaikainen perinne päättymässä meidän osalta, mutta onneksi se kuitenkin jatkuu täällä Savonlinnassa. Viime vuonna tuli lakitusperinteellä neljäkymmentä vuotta täyteen, Räihä sanoo.

Pässipatsaalle on teetetty erityisvalmisteinen, tavallista isokokoisempi ylioppilaslakki. Pässi saattaa saada vappuna päälleen myös muuta rekvisiittaa.

– Välillä pässille laitetaan aurinkolasit päähän kuvien ottamisen ajaksi, että sillä olisi vähän rennompi vappufiilis, Räihä kertoo.

Aikaisempana perinteenä myös pässin pallit ovat saaneet väriä pintaansa. Pallien maalausta ei Räihän mukaan ole kuitenkaan tehty enää pitkään aikaan, koska se Museoviraston mukaan vaurioittaa patsasta. Poliisi valvoo pässipatsaan pallien maalauskieltoa, ja töhrimisestä rapsahtavat sakot.

Opiskelijat näkyvästi esillä vappuaattona

Opiskelijoiden järjestämään vappuohjelmaan on Savonlinnassa vuodesta toiseen kuulunut vappukulkue. Tänäkin vappuna opiskelijoiden kulkue lähtee liikkeelle klo 17 Itä-Suomen yliopistolta, OKL:n kampukselta ja pysähtyy ensin Joel Lehtosen patsaalle, jossa lausutaan runoja ja kukitetaan kirjailijan patsas.

Vappukulkueen päätepaikka on alkuillasta Tallisaaressa, jossa kaikille avoimeen ohjelmaan sisältyvät tervetulopuheenvuorot, Gaudeamus igiturin laulaminen sekä opiskelijapuhe ja pässin lakitus. Lopuksi on vuorossa fuksikaste, jossa ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijoita heitetään järveen.

Itä-Suomen yliopisto keskittää opettajankoulutuksen Joensuun kampukselle ensi syksystä alkaen. Yliopisto-opiskelijoiden viimeinen vappuhulina Savonlinnassa näkyy Räihän mukaan ainakin siinä, että OKL:n ja XAMKin opiskelijajärjestöt järjestävät yhdessä enemmän ohjelmaa.

Opiskelijapuhe ja pässin lakitus kiinnostavat kaupunkilaisia. Hyvällä säällä Tallisaari on tupaten täynnä ihmisiä. Räihällä on vappupuheen pitämisestä monivuotinen kokemus. Hän valmistautuu puheeseensa miettimällä, mitä vuoden aikana on tapahtunut ja mitkä asiat ovat ajankohtaisia.

– Välillä on ollut sellaisia isompia valtakunnan tason poliittisia asioita, joita olen saattanut mainita. Viime vuonna pidin puheen vappuperinteen siirrosta, ja tällä kertaa puheeni teemana on kiitollisuus ja kiitoksen osoittaminen kaupunkilaisille.

Räihälle vappu on ennen kaikkea yhteisöllisyyden juhla. Silloin pääsee viettämään mukavaa yhteisjuhlaa ja voi vetää ylioppilaslakin päähän ja opiskelijahaalarit päälle.

– Vapunvietto merkitsee minulle kevään ja kesän alkamisen juhlaa, ja se on omanlainen palkinto siitä työstä, mitä on koko lukuvuoden ajan tehty.

OKL:n lähdöllä kaupungista on monenlaisia vaikutuksia. Aiheesta lisää: Savonlinnassa käynnistyy harvinaisen suuri vuokra-asuntojen purku-urakka – 500 kotia jyrätään maan tasalle