1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uganda

Kuusi kysymystä Suvi Lindénin ja Ugandassa kuolleen liikemiehen matkasta – moni seikka on yhä hämärän peitossa, poliisilla uusi tutkintalinja

Liikemiehen kuolemaan liittyvän oikeudenkäynnin oli määrä jatkua tänään Kampalassa, mutta käsittelyä siirrettiin poliisin uuden tutkintalinjan takia. Suomalaisen kuolemasta epäselvissä olosuhteissa nousi helmikuussa iso kohu, kun selvisi, että mies edusti Patriaa ja oli matkalla yhdessä entisen viestintäministerin Suvi Lindénin kanssa.

Suomalainen liikemies löydettiin kuolleena Pearl of Africa -hotellista helmikuussa 2018. Kuva: EPA

Suomalainen liikemies ja monialayrittäjä löydettiin kuolleena luksushotellista Ugandan pääkaupungissa Kampalassa 6. helmikuuta.

Epäselvissä olosuhteissa kuollut noin 40-vuotias mies oli matkustanut Ugandaan edeltävänä päivänä yhdessä entisen viestintäministerin Suvi Lindénin (kok.) kanssa. Tapauksesta nousi kohu niin Ugandassa kuin Suomessakin.

Myöhemmin paljastui, että matkaan liittyi erikoisia käänteitä.

1) Miksi Patria nousi otsikoihin?

Ensin selvisi, että liikemiehellä oli mukanaan valtio-omisteisen puolustusteollisuusyhtiö Patrian esitteitä.

Tämän jälkeen Patria myönsi, että sen myyntipäällikkö oli myöntänyt kirjallisen luvan tuotteiden markkinointiin Ugandassa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilälle antamassaan selvityksessä Patria ilmoitti liikemiehen tavanneen (siirryt toiseen palveluun)myyntipäällikön tammikuun loppupuolella ja kertoneen matkastaan Ugandaan.

Kopio Patrian myyntipäällikön liikemiehelle antamasta lupakirjeestä. Kuva: Patria

Patrian selvityksen mukaan liikemies kertoi lähtevänsä Afrikkaan, muun muassa Ugandaan ja Mosambikiin, työmatkalle edistämään omia hankkeitaan.

Liikemies ilmoitti tapaavansa ko. maissa puolustusministeriön sekä valtion ylintä johtoa. Hän pyysi lupaa saada näyttää Patrian julkisia esitteitä valtion johdolle, mikäli siihen tulisi mahdollisuus omien hankkeiden lomassa.

Patria myyntihenkilö toimitti esitteet ja antoi kirjallisen luvan niiden esittelyyn.

Patrian toimitusjohtajan Olli Isotalon mukaan luvan myöntäminen oli virhe.

Myyntipäällikkö ja kaksi Patrian johtajaa saivat lähteä. Patria aloitti sisäisen selvityksen.

2) Mitä Ugandassa tapahtui?

Liikemies ja Suvi Lindén saapuivat Entebben lentokentälle 5. helmikuuta. Liikemies esitti passintarkastuksessa kutsukirjeen, joka näytti olevan Ugandan turvallisuuspalvelun ISO:n päällikön Frank Kaka Bagyendan allekirjoittama.

Kutsukirjeessä oli kuitenkin epäselvyyksiä: Kaksikko pysäytettiin ja kentältä soitettiin Kaka Bagyendalle, joka ei odottanut vieraita Suomesta. Kirje paljastui Ugandan viranomaisten mukaan väärennökseksi.

Liikemies ja Suvi Lindén pysäytettiin Entebben lentokentän passintarkastuksessa. Kuva: Paul Adude

Liikemies ja Lindén kuljetettiin kentältä tiettävästi ISO:n päämajaan kuulusteltavaksi. Sieltä heidät vietiin lähellä sijaitsevaan luksushotelli Pearl of Africaan. Ilmeisesti liikemiestä kuulusteltiin kauemmin kuin Lindéniä.

Liikemiehen Ugandan-kontakti, Qatarissa aikaisemmin asunut nainen ainakin vieraili miehen huoneessa. Seuraavana päivänä suomalaismies oli kuollut. Nainen on yksi syytetyistä kuolemaan liittyvässä oikeudenkäynnissä.

Kaksi viikkoa kuolemantapauksen jälkeen Ugandan poliisijohto kertoi, että miehen elimistöstä löytyi jäämiä kokaiinista ja tuholaismyrkystä. Poliisi ei ottanut kantaa siihen, miten aineet olivat elimistöön päätyneet. Kuolinsyyksi ilmoitettiin myrkytystilasta johtunut hapenpuute.

3) Mikä oli matkan tarkoitus?

Monialayrittäjänä tunnettu mies oli Ugandaan lähettämänsä kirjeen mukaan Afrikassa edustamassa useita yrityksiä, jotka tuottavat muun muassa puolustustarvikkeita, verkkovalvontajärjestelmiä ja netin salaukseen liittyviä dark web -ratkaisuja.

Kirjeessä oli mainittu useita toimialoja ja tuotteita.

Kuva kirjeestä, jonka suomalainen liikemies väitetysti lähetti Ugandan turvallisuuspalvelun johtajalle. Kuva: Yle

Liikemiehen Ugandaan lähettämän kirjeen päiväys oli 31. tammikuuta. ISO:n johtajan nimiin tehdyn väärennetyn kirjeen päiväys oli 2. helmikuuta. Tähän kirjeeseen liikemiehen nimi oli kirjoitettu väärin.

Suvi Lindén on kertonut olleensa matkalla edistämässä tietoyhteiskuntaan liittyviä asioita. Ugandassa Lindén kertoi paikalliselle toimittajalle tulleensa maahan tutkimaan bisnesmahdollisuuksia.

Hän on sanonut olleensa Afrikassa myös YK:n laajakaistakomission edustajana, mutta komissio kiisti tämän. Tämän jälkeen Lindén kirjoitti Facebook-sivuilleen, että matkan tavoitteena oli ymmärtää tietoyhteiskunnan tasoa Ugandassa.

Myöhemmin Lindén on pysytellyt vaiteliaana. Yle on esittänyt hänelle Ugandan tapahtumien jälkeen useita haastattelupyyntöjä.

Suvi Lindén Helsinki-Vantaan lentoasemalla 22. helmikuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

4) Keitä epäillään ja mitkä ovat syytteet?

Liikemiehen kuolemaan liittyvistä tapahtumista on syytettynä viisi ihmistä. Syytekohdat ovat tässä vaiheessa tappo tai kuolemantuottamus, väärennös, salaliitto ja huumeiden välittäminen.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Yksi syytetyistä on liikemiehen huoneessa vieraillut noin 30-vuotias nainen, joka on aikaisemmin asunut ja työskennellyt Qatarissa. Liikemies oli tutustunut naiseen siellä.

Poliisitutkinnan mukaan nainen kuljetti liikemiehen huoneeseen ainakin kokaiinia.

Suomalaisen liikemiehen kuolemaa käsittelevää oikeudenkäyntiä johtaa tuomari James Ereemye Mawanda. Kuva: Africa Mashariki Media Agency

Toinen syytetty on turvallisuuspalvelu ISO:n alle 40-vuotias tiedusteluvirkamies. Häntä ja toista noin kolmikymppistä ugandalaista naista syytetään väärennöksestä. Tutkinnan mukaan kaksikko väärensi ja toimitti liikemiehelle väärennetyn kutsukirjeen.

Lisäksi syytettynä on hieman muita syytettyjä vanhempi nainen, jonka epäillään myyneen huumeet. Viides syytetty on alle 30-vuotias mies, jonka epäillään toimineen muiden autonkuljettajana.

Oikeus päästi huhtikuussa syytetyt takuita vastaan vapaiksi. Ainoastaan autonkuljettaja ei ole onnistunut keräämään vaadittua summaa ja hän on edelleen vangittuna Luziran vankilassa.

5) Mitä Ugandan tapahtumista ei tiedetä?

Buganda Roadin oikeus siirsi käsittelyä tänään poliisin lisätutkimusten takia kesäkuun puoliväliin.

Uusi tutkintalinja voi johtaa joko uusien syytteiden nostamiseen tai sitten poliisi etsii lisää todisteita nykyisten syytteiden tueksi.

Uudesta tutkinnasta poliisi ei ole kertonut julkisuuteen.

Bukanda Roadin oikeustalon sali oli täynnä, kun syytetyt tuotiin oikeuden eteen 5. huhtikuuta. Kuva: Africa Mashariki Media Agency

Ugandan-matkaan ja liikemiehen kuolemaan liittyy edelleen paljon epäselviä seikkoja.

Tiedossa ei ole, oliko kuolema luonnollinen vai ei.

Joutuivatko liikemies ja Lindén Ugandassa huijauksen uhreiksi? Tällöin olisi mahdollista, että tarkoituksena olisi ollut yrittää saada lahjuksia tarjouskilpailun voittamiseksi tai huijata heiltä rahaa muilla tavoin.

Lähtivätkö he Ugandaan ilman kunnollista taustaselvitystä ja joutuivat yllättävään ja stressaavaan tilanteeseen jo lentokentällä?

Lindénin rooli traagisesti päättyneellä matkalla on jäänyt epäselväksi. Oliko entinen ministeri tietoyhteiskunnan asialla, etsimässä bisnesmahdollisuuksia, auttamassa tuttavaansa vai oliko kaksikolla jokin tarkempi suunnitelma?

Liikemiehen lähettämässä kirjeessä luki, että joidenkin firmojen tiedot hän näyttää vain henkilökohtaisesti muistitikulta. Tämän muistitikun sisällöstä ja kohtalosta ei ole tietoa.

Kampalan poliisin tiedottaja Emilian Kayima kertoi suomalaismiehen kuoleman tutkinnasta helmikuussa tiedotusvälineille. Kuva: Teemu Juhola / Yle

6) Miksi tapauksesta nousi kohu sekä Suomessa että Ugandassa?

Liikemiehen kuolema oli helmikuussa iso uutinen sekä Suomessa että Ugandassa. Aluksi tapauksesta uutisoitiin murhana.

Päivää aikaisemmin toisessa luksushotellissa Sheratonissa oli löydetty kuolleena ruotsalainen mies. Ulkomaalaisten epäselvät kuolemantapaukset luksushotelleissa eivät ole Ugandassa ollenkaan tavallisia.

Ugandan johto huolestui siitä, miten eurooppalaisten kuolemat vaikuttavat maan maineeseen, turismiin ja investointeihin.

Suomessa tuntemattoman liikemiehen kuolemasta tuli iso uutinen, koska hänen matkakumppaninaan oli Suvi Lindén ja mies edusti Patriaa.

Lindénin epämääräiset selitykset matkan tarkoituksesta ja myöhempi vaiteliaisuus olivat omiaan kasvattamaan hämäräperäisyyden ilmapiiriä.

Ugandassa suomalaisen kuolemasta tuli osa poliisin ja turvallisuuspalvelu ISO:n valtapeliä. Huonoissa väleissä olevat viranomaiset ovat kiistelleet muun muassa epäiltyjen kuulusteluista.

Ugandassa suomalaisen liikemiehen kuolemasta tuli osa poliisin ja turvallisuuspalvelu ISO:n valtapeliä. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

ISO:n edustaja sanoi maaliskuussa, että turvallisuuspalvelu julkistaa myöhemmin oman tutkintansa tulokset. ISO arvosteli tuolloin poliisin tutkintaa puutteelliseksi.

Juttua päivitetty 25.5. klo 12.08: Päivitetty jutun otsikkoa, alaotsikkoa ja tekstiä. Oikeus siirsi käsittelyä lisätutkimuksiin vedoten. Poliisilla uusi tutkintalinja.

Lisää aiheesta:

Uganda on kansalaisiaan valvova valtio, jonka armeija ja poliisi selvittelevät välejään

Patrian toimitusjohtaja myöntää virheen: Ugandassa kuolleelle suomalaiselle annettiin lupa markkinoida – "Harkinta petti"

Patria selvitti ministerille osuuttaan Ugandan tapahtumiin – suomalaisliikemies sai 1. helmikuuta kirjallisen luvan markkinoida: lue koko selvitys

Ugandassa oikeus päästi suomalaisliikemiehen taposta syytetyt vapaaksi takuita vastaan

Ugandassa kuolleen suomalaisen tapauksessa uusi käänne: Turvallisuuspalvelun mukaan hotellin turvakameran nauhaa oli peukaloitu