1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Hallituksen trio vihdoin koolle, loikkausriidalle piste

Sampo Terho (sIn.) saa lausua ehtonsa, sen jälkeen Kaj Turusen loikkaus sinisistä kokoomukseen on käsitelty.

hallituspolitiikka
Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho (mikrofonin takana kesk.) ja puolehallitus vastaamassa median kysymyksiin puoluehallituksen kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 25. huhtikuuta.
Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ja puolehallitus vastaamassa median kysymyksiin puoluehallituksen kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 25. huhtikuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho vaati jo viime viikon tiistaina hallituksen johtokolmikkoa pikaiseen tapaamiseen, kun kansanedustaja Kaj Turusen loikkaus kokoomukseen pani sinisten pakan sekaisin.

Hallituksen johtokolmikon tapaaminen on kuitenkin venynyt aina vapun jälkeiseen aamupäivään. Tähän on ollut aivan aitoja aikataulusyitä, esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on matkustellut ainakin Ruotsissa ja Bulgariassa.

Siniset pääsee esittämään ehtonsa

Kokoomusta rumasta ja petollisesta juonittelusta viime keskiviikon puoluehallituksen kokouksen jälkeen syyttänyt sinisten puheenjohtaja, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho pääsee nyt vihdoin esittämään Orpolle ja pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ehtonsa hallitusyhteistyön jatkamiseksi nokatusten.

Juonittelun kitkemisen lisäksi siniset haluaa ainakin, että pienyrittäjiä tuetaan ja EU-politiikassa noudatetaan hallitusohjelmaa. Ei kovin dramaattista.

Trion tapaaminen rutiiniaikaan

Todellisista kalenteriongelmista huolimatta ainakin Petteri Orpolle sopinee varsin hyvin se, että hallituksen johtokolmikon tapaaminen järjestyy vasta nyt, ikään kuin rutiininomaisesti keskiviikkona. Kokous järjestetään johonkin aikaan aamupäivästä valtioneuvoston linnassa, jossa sekä Sipilällä että Orpolla on muutenkin työhuoneet.

Kuten yleensäkin.

Puheenjohtajien kolme roolia

Orpo on alusta pitäen pyrkinyt pelaamaan Turusen loikkauksen tämän yksityisajatteluksi ja ihmetellyt asiasta noussutta mekkalaa.

Sampo Terhon on puolestaan ollut hiukan pakkokin esittää vihaista, jopa raivostunutta. Tuoreeltaan näin varmasti olikin, mutta viimeistään puoluehallituksen jälkeen ladelluissa ehdoissa oli jo taktista pelisilmää mukana.

Pääministerille on taas sopinut varsin hyvin rooli, jossa hän on asettunut kuin vahingossa kiistan yläpuolelle ja samalla kuitenkin ymmärtänyt Terhon tarvetta purkautua.

Kuvaavaa on, että Sipilä puhui oman närkästyksensä siitä, että Orpo ei ehtinyt kertoa loikkauksesta hänelle hetimiten pois päiväjärjestyksestä. Hampaankoloon ei jäänyt kuulemma mitään edes Orpon matkan saati vapun ajaksi.

Tapaamisen jälkeen puheenjohtajat vakuuttavat taas yksituumaisuuttaan ja vetoavat isänmaan etuun ja sote-uudistuksen läpiviemisen tärkeyteen.

Onnistuuko se – se onkin jo toinen tarina.

Lue seuraavaksi