Punkkirokotteen suosio kääntyi reippaaseen laskuun

Punkkirokotteen suosion hiipumista selittää osaltaan se, että vuosien varrella ahkerimmat luonnossa liikkujat ovat jo hankkineet punkkirokotteen.

punkit
Ihmisiä jonottaa ottamaan punkkirokotetta.
Minna heikura / Yle

Arviolta 70 000 ihmistä Pohjanlahden rannikolla Kristiinankaupungista aina Kemiin saakka on ottanut rokotteen puutiaisaivokuumetta vastaan. Tehokampanja alkoi vuoden 2005 jälkeen, kun ihmiset alkoivat sairastua punkin levittämiin tauteihin: lievempään borrelioosiin sekä vakavampaan puutiaisaivokuumeeseen.

Viime vuonna esimerkiksi Kokkolassa punkkirokotteen otti vain reilut 600 ihmistä. Heistä julkisella puolella rokotteen otti sata ja punkkibussissa 500 kävijää. Kymmenen vuotta siten määrä oli kolminkertainen.

2010-luvulla punkkitautitapaukset ovat maakunnassa vähentyneet, koska ihmiset osaavat jo suojautua punkeilta. Kokkolan ja Luodon saaristo kuuluvat kuitenkin edelleen riskialueeseen, jolla taudin voi saada punkin puremasta. Silti puutiaisaivokuumeeseen sairastutaan Keski-Pohjanmaalla enää harvoin.

Viimeisin tapaus on THL:n tartuntatautirekisterin mukaan kuuden vuoden takaa - silloin yksi ihminen sai alueella tartunnan.