Kolme ihmistä pidätettiin terrorismin valmistelusta Ruotsissa – useita kuulustellaan

Poliisin mukaan iskua ei suunniteltu lähipäiviksi.

terrorismi
Terrori-iskun uhrien muistoksi jätettyjä kukkia Tukholmassa.
Kuorma-autolla tehdyn terrori-iskun uhreja muistettiin kukilla Tukholman keskustassa huhtikuussa 2017.Noella Johansson / EPA

Ruotsissa on pidätetty kolme ihmistä, joita epäillään terroristisen rikoksen valmistelemisesta. Asiasta kertoo muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Syyttäjäviranomaisten mukaan myös muita henkilöitä on viety kuulusteltaviksi. Kiinniotot on tehty eri paikoissa Tukholman alueella ja Pohjois-Ruotsissa.

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon mukaan taustalla on kansainvälisen terrorismin verkosto. Epäillyt ovat poliisille entuudestaan tuttuja, SVT kertoo.

Viranomaisten mukaan iskua ei suunniteltu lähipäiviksi. Turvallisuuspoliisi ei keskeneräisen tutkinnan vuoksi vahvistanut, suunniteltiinko sitä edes Ruotsiin.

Ruotsin terroriuhka pysyy ennallaan. Se on määritelty kolmostasoksi viisiportaisella asteikolla, mikä tarkoittaa lisääntynyttä uhkaa.

Ainakin yhdellä maanantain iskussa pidätetyistä on Säpon mukaan ollut yhteyksiä Tukholman terrori-iskusta epäiltyyn uzbekistanilaiseen Rahmat Akiloviin. Hänen epäillään ajaneen reilu vuosi sitten kuorma-autolla ihmisten päälle Drottninggatanilla Tukholman keskustassa.

Viisi ihmistä sai surmansa viime iskussa. Akilov on myöntänyt syyllistyneensä terrorismirikokseen. Tuomiota odotetaan ennen juhannusta.

Aiheesta lisää:

Tukholman kuorma-autoiskusta epäillylle uzbekkimiehelle syyte terroristisesta rikoksesta – iskun tekijä uskoi kuolevansa iskussa

Tukholman kuorma-autoiskusta syytetty tunnustaa terroriteon – Motiivi oli luoda pelkoa ja lopettaa Ruotsin taistelu Isisiä vastaan

Tukholmassa vietetään terrori-iskun vuosipäivää jumalanpalveluksella ja muistokonsertilla

Lähteet: STT