1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eläinsuojelurikos

Yli 80 nautaa löytyi kuolleena lumen alta Pohjois-Pohjanmaalla – poliisi ja Evira tutkivat tapausta

Eläinlääkäri löysi kuolleita nautoja tarkastuskäynnillä. Poliisi ja Evira tutkivat tapausta. Naudat löydettiin tilalta, joka on pohjavesialueella.

Kuva: Emilia Malin / Yle

Siikajoelta on löydetty yli 80 nautaa kuolleena, kertoo Siikajokilaakso (siirryt toiseen palveluun)-lehti. Kuolleiden nautojen lukumäärä tarkentuu tutkimusten edetessä. Kalevan (siirryt toiseen palveluun) mukaan osa naudoista on ollut kuolleena jo pidempään.

Eläinlääkäri oli löytänyt lumen alle kuolleita nautoja tarkastuskäynnillä Siikajoen Rellitissä sijaitsevalta tilalta ja ilmoitti havainnoistaan poliisille.

Rikoskomisario Hannu Mensonen Raahen poliisiasemalta kertoo, että eläimet löydettiin viime tiistaina 24. huhtikuuta. Tapauksen taustaa Mensonen ei ryhdy arvailemaan.

– Tila sijaitsee pohjavesialueella. Asiasta on tiedotettu eri viranomaisille, jotka selvittävät tapausta.

Pohjois-Suomen avin läänineläinlääkäri Anitta Massinen luonnehtii tapausta hyvin ikäväksi.

Kunnaneläinlääkärit käyvät Massisen mukaan tiloilla, jos heidät kutsutaan esimerkiksi hoitamaan eläimiä.

– Sattumanvaraisesti teemme otantatarkastuksia. Tiloja on kuitenkin paljon, ja tarkastuksia tehdään vähän, Massinen sanoo.

Tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä eläinsuojelurikos ja ympäristön turmeleminen. Lisäksi Evira on ottanut paikalla näytteitä ja tutkii eläinten kuolinsyytä.