Haittaohjelmilla kiristetään rahaa sadoilta – kiristysyrityksen kohteeksi joutunut rovaniemeläinen kirpputori Vintikki suljettuna toista päivää

Ikävä yllätys odotti yrittäjä Seppo Saloa, joka muistuttaa muita yrittäjiä olemaan varuillaan.

haittaohjelmat
Seppo Salo
Yrittäjä Seppo Salo joutui maanantaiaamuna käännyttämään asiakkaita liikkeen ovelta, koska kiristysyrityksen kohteeksi joutuneen Vintikin kassajärjestelmät eivät toimineet.Annu Passoja / Yle

Salo huomasi joutuneensa kiristyksen uhriksi sunnuntaina aamupäivällä, kun hän yritti käynnistää Vintikki-kirpputorinsa kassajärjestelmiä avatakseen liikkeen puoliltapäivin.

– Järjestelmät eivät suostuneet lähtemään päälle ja tuli ilmoitus, että kaikki tieto on lukittu. Sitten pyydettiin lähettämään viesti, jos tiedot halutaan aukaista ja se tulee maksamaan, Salo kertoo. Maksu olisi pitänyt suorittaa virtuaalivaluutta bitcoineilla.

Rahaa kiristävät haittaohjelmat ovat nykyään yleisempiä kuin viruksia levittävät tai tietoa vakoilumielessä keräävät haittaohjelmat, kertoo rikosylikomisario Timo Piirainen Keskusrikospoliisista. Tietoja käyttökelvottomiksi salakirjoittavien haittaohjelmien tehtailun takana on kansainvälinen rikollisuus. Ohjelmat päätyvät uhrin tietokoneelle usein sähköpostin liitetiedoston kautta.

– Yksityisiä ihmisiä lähestytään yhtä lailla kuin yrityksiäkin. Kaikki bitcoinit kelpaavat, joten tietokoneita yritetään saastuttaa mahdollisimman paljon. Tietty prosentti aina maksaa ne bitcoinit. Tämä on ihan volyymibisnes heille, Piirainen toteaa. Hän arvioi, että todellisuudessa uhreja on vuosittain satoja, vaikka poliisille tehtyjen ilmoitusten määrä jääkin kymmeniin.

"Yrityksen historian suurin vahinko"

Vintikissä ovet ovat kiinni jo toista päivää, kun saastuneiden tietokoneiden tietojärjestelmiä siivotaan. Rovaniemeläisyrittäjä toivoo voivansa avata ovet jälleen vapunpäivänä.

– Tämä on yrityksen kuusivuotisen historian suurin vahinko. Suurista summista puhutaan, enkä tiedä korvaako vakuutusyhtiö näitä vahinkoja, pohtii Salo. Hän halusi kuitenkin kertoa tapahtuneesta varoittaakseen muita huolehtimaan tietoturvastaan.

– Koko ajan pitäisi olla maksimaalinen suojaus, mutta se maksaa. Pahoin pelkään, että tästä tulee vuosi vuodelta suurempi ongelma, joka alkaa näkyä myös yrityksen kustannustasossa.

Piirainen sanoo, että tärkeintä ovat hyvät varmuuskopiot. Lunnaita rikosylikomisario ei kannusta maksamaan, vaan muistuttaa että tietoturvayritysten ja poliisiorganisaatioiden tukema No more ransom - kampanja tarjoaa työkalut useiden kymmenien kiristyshaittaohjelmien purkamiseen.