Lumikuorman hajottamia kattoja korjataan omaan piikkiin Pohjois-Savossa – "Pienen harkinnan jälkeen ryhdyimme ponnistelemaan"

Lumikuormien aiheuttamia kattosortumia on korjattu tiivisti ympäri Pohjois-Savoa. Kevään kattovahingot aiheuttivat yrityksille satojen tuhansien eurojen vahingot.

sortumisonnettomuudet
Sepon Kalusteen tehtaan kattokorjaus jatkuu vielä jonkin aikaa.
Ismo Noronen

Rautalampilaisella huonekaluvalmistaja Sepon Kalusteella on ollut poikkeuksellinen kevät. Yhtiön hallin kattoa sortui maaliskuussa usean sadan neliömetrin alalta. Romahduksen alle jäi valokuvausstudio ja välivarasto.

Sortuman aiheutti hallin katolla ollut raskas lumikuorma. Onnettomuuden takia yrityksellä oli keväällä puolentoista viikon tuotantokatko.

– Pienen harkinnan jälkeen ryhdyimme ponnistelemaan yrittäjyyden eteen. Romahdusalueelta siivottiin tavarat pois ja uusien sisäseinien teko aloitettiin välittömästi. Kattotuolien nosto alkaa vapun jälkeen keskiviikkona, kertoo Sepon Kalusteen toimitusjohtaja Ismo Noronen.

Yrityksen kannalta kattosortumassa oli tuuria siinä, että varsinaiset tuotantotilat ja -koneet eivät vaurioituneet. Onnettomuudesta huolimatta työntekijät ovat olleet normaalisti töissä.

Yllättävä onnettomuus on aiheuttanut Sepon Kalusteelle isot taloudelliset vahingot. Toimitusjohtaja Ismo Norosen mukaan kattosortuman hintalappu on yritykselle kaikkineen jopa yli 200 000 euroa. Vakuutus ei korvaa katolla olleen lumikuorman aiheuttamia vahinkoja.

– Tiesin, että lumitaakan tekemiä vaurioita ei korvata. Yllätyksenä tuli se, että sortuman alle jääneistä tavaroista ei korvata mitään. Myöskään tuotantokeskeytyksestä ei saa korvausta, kun syynä on lumen aiheuttama onnettomuus, sanoo toimitusjohtaja Noronen.

Sepon Kalusteen liikevaihto oli viime vuonna 1,5 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle liikevaihtoarvio on tässä vaiheessa vuotta 1,6 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Ismo Noronen luonnehtii näkymiä eteenpäin hyviksi. Onnettomuus masensi mieltä, mutta tilauskanta antaa uskoa toimintaan.

– Markkinat ovat elpyneet pahimmasta lamasta. Rakennustekniikan takia joudumme nostamaan valokuvausstudion huonekorkeutta. Voimme tehdä jatkossa entistä hienompia kuvia, sanoo Noronen.

Iisalmelainen huonekaluliike muuttaa kattosortuman takia toisiin tiloihin

Pohjois-Savossa oli keväällä useita muitakin kattoromahduksia, kun kiinteistöjen katoilla oli runsaasti lunta. Iisalmelaisen huonekaluliike M-Kalusto Ky:n kattoa romahti huhtikuun alussa noin 500 neliömetrin alalta.

Liike on ollut kiinni onnettomuudesta lähtien. Vuokralla ollut M-Kalusto muuttaa kevään aikana toisiin tiloihin.

Uudet tilat ovat Iisalmen keskustan pohjoispuolella Kilpivirrantien varrella. Kauppias Rauno Martikaisen toiveissa on, että liike saadaan auki toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Kattosortuman jälkeen yritys on saanut hoidettua sisällä olleet tilaukset.

Rauno Martikainen harmittelee katto-onnettomuuden liiketoiminnalle aiheuttamia tappiota. M-Kalustolla on yrittäjäpariskunnan lisäksi kaksi vakituista työntekijää.

Kauppias Rauno Martikainen kiittää asiakaskuntaansa tuesta ja kannustuksesta poikkeuksellisen tilanteen aikana.

Keiteleellä sortunut katto saadaan kuntoon lähiaikoina

Keväällä sortui kattoa Pohjois-Savossa myös Keitele Timberin sahatavaran lastausterminaalissa Keiteleellä. Kattoa tuli alas maaliskuussa 2 500 neliömetrin alalta. Onnettomuus ei vaikuttanut yhtiön normaaliin tuotantoon.

Keitele Forestin toimitusjohtaja Ilkka Kylävainio arvioi sortuman aiheuttavan yhtiölle noin 250 000 euron kustannukset. Tehdyissä tutkimuksissa hallin katossa ei löydetty mitään rakennusvirhettä.

Vahingot menevät yhtiön omaan piikkiin eikä vakuutus korvaa mitään. Hallin tulee entisen malliset kattorakenteet. Katto saadaan korjattua toukokuun aikana.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus