Herätys: Vapun juhlintaa suorana, testautimme kuohujuomat ja Yhdysvallat lykkäsi teräksen ja alumiinin tuontitulleja

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ylioppilaskunnan Laulajat Ullanlinnanmäellä.
Ylioppilaskunnan Laulajat Ullanlinnanmäellä 2016.Leila Oksa / yle

Ylioppilaskunnan Laulajat polkaisee Kaivarin vapun käyntiin

Seuraamme vappupäivän juhlintaa aamusta alkaen Helsingin Kaivopuistossa. Suora lähetys Ullanlinnanmäeltä alkaa kello yhdeksältä ja sitä voi seurata Yle Areenassa. Ylioppilaskunnan Laulajat esittää perinteisiä vappulauluja päivän kunniaksi. Piipahdamme Ullanlinnanmäellä myös aamuyhdeksän radio- ja televisiouutisissamme. Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vastaanottavat perinteiset vapputervehdykset kello 11. Esitämme tilaisuuden Yle Areenassa.

Vappujuomaksi kuoharia vai oikeaa samppanjaa?

Tänään moni skoolaa kuohuvaa. Mutta onko lasissa kuohuviiniä vai oikeaa samppanjaa? Jokainen suomalainen juo keskimäärin litran kuohuvaa vuodessa: kuohuviinejä myytiin yhteensä vuonna 2017 noin 5,6 miljoonaa litraa. Kuoharia nautiittiin lähes 5,2 miljoonaa litraa, samppanjaa kaadettiin lasiin 400 000 litraa. Mutta kuinka hyvin suomalaiset erottavat samppanjan ja kuohuviinin toisistaan maun perusteella? Teimme testin. Skool!

Kuohuviiniä laseissa.
Graham Franks / AOP

Vappuvisa – Testaa tunnistatko vappupuhujan parista lauseesta, ja mistä vuosikymmenestä on kyse?

Vappu ilman poliittista palopuhetta on kuin vappujuhla ilman simaa: Testaa Ylen vappuvisassa, tunnistatko vappupuhujat kautta vuosikymmenten.

Terästeollisuutta Michiganissa.
Terästeollisuutta Michiganissa.Jeff Kowalsky / EPA

Yhdysvallat lykkää tuontitullien voimaantuloa kuukaudella

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lykkää EU:n, Kanadan ja Meksikon teräksen ja alumiinin tuontitulleja kesäkuun 1. päivään saakka. Lykkäys antaa tullimaksujen piiriin kuuluville maille aikaa neuvotella asiasta Yhdysvaltojen kanssa. Tullimaksujen oli määrä astua EU:n osalta voimaan tänään tiistaina.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif puhuu mikrofoneihin.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad ZarifShahzaib Akber / EPA

Iran kiistää väitteet salaisesta ydinohjelmasta

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kiistää uusimmat väitteet siitä, että Iranilla olisi salainen ydinaseohjelma. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi eilen, että Israelin hallussa olevat asiakirjat paljastavat Iranin salaisen ydinaseohjelman. Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Israelin julkistamat tiedot Iranin ydinaseohjelmasta ovat aitoja.

Sateet haittaavat vapputunnelmaa

Maan eteläosaan saapui yöllä saapuu säärintama sateineen. Päivällä sateet siirtyvät sisämaahan ja illalla maan keskiosiin. Myös rannikolla sadekuurot ovat mahdollisia. Maan keski- ja pohjoisosissa on poutaista. Lapissa on aurinkoista. Lämpötila on pohjoisen nollan ja etelän vajaan 10 asteen välillä. Voimistuva itätuuli lisää maan etelä- ja keskiosassa koleuden tuntua.

Tiistain sääennuste.
Yle