1. yle.fi
  2. Uutiset

Valkoinen talo: Tuontitullit lykkääntyvät kuukaudella

EU:n mukaan Yhdysvaltain päätös lykätä teräksen ja alumiinin tuontitulleja vain pitkittää markkinoiden epävakautta.

Tuontitulli
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lykkää EU:n, Kanadan ja Meksikon teräksen ja alumiinin tuontitulleja.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lykkää EU:n, Kanadan ja Meksikon teräksen ja alumiinin tuontitulleja kesäkuun 1. päivään saakka, vahvistaa Valkoinen talo.

30 päivän lykkäys antaa EU:lle ja muille tuontitullien piiriin kuuluville maille aikaa yrittää etsiä sopua Yhdysvaltain kanssa.

Lisäksi Yhdysvallat on päässyt Etelä-Korean kanssa sopuun terästuonnista ja tehnyt periaatepäätökset Argentiinan, Australian ja Brasilian kanssa, Valkoinen talo ilmoittaa.

Teräs- ja alumiinituotteita koskevien tullimaksujen oli määrä astua EU:n osalta voimaan tiistaina vapunpäivänä. EU on saanut tulleista määräaikaisen vapautuksen, mutta toistaiseksi osapuolet eivät ole onnistuneet neuvottelemaan sopimukselle jatkoa, vaikka EU on yrittänyt sopia viime hetken sopua Yhdysvaltain kanssa.

"EU ei neuvottele uhan alla"

EU:n mukaan Yhdysvaltain päätös lykätä EU:n, Kanadan ja Meksikon teräksen ja alumiinin tuontitulleja vain pitkittää markkinoiden epävakautta.

Komission mukaan EU tulisi jättää täysin ja pysyvästi tullien ulkopuolelle, koska tulleja ei voida perustella kansallisella turvallisuudella, komissio kertoo tiedotteessaan. Komission mukaan sen alueella ei ole teräksen ja alumiinin ylituotantoa, ja unioni on kuluneina kuukausina tehnyt asiassa jatkuvaa yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

– EU on toistuvasti ilmaissut halukkuutensa keskustella nykyisistä, molempia osapuolia koskevista markkinakysymyksistä. Olemme kuitenkin tehneet myös selväksi, että Yhdysvaltojen pitkäaikaisena ystävänä ja kumppanina emme voi neuvotella uhan alla. Kaiken transatlanttisen yhteistyön tulee olla tasapainoista ja molempia osapuolia hyödyttävää, tiedote jatkui.

EU:n mukaan kauppakomissaari Cecilia Malmströmin keskustelut Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Rossin ja Yhdysvaltain kauppapoliittisen edustajan Robert Lighthizerin kanssa jatkuvat tiiviinä tulevinakin viikkoina.

Lue lisää:

Ministeri Virolainen: Trumpin päätös lykätä tuontitulleja jatkaa epätietoisuutta

Vappuna voi alkaa pelätty kauppasota – meikkien, farkkujen, viskien ja monien muiden tuttujen tuotteiden hinnat uhkaavat nousta

Lue seuraavaksi