Iranin ulkoministeri tyrmää väitteet salaisesta ydinohjelmasta

Israelin mukaan sillä on kymmeniätuhansia asiakirjoja, jotka paljastavat ohjelman

Iran
Javad Zarif.
Iranin ulkoministeri Javad Zarif.Roland Wittek / AOP

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kiistää uusimmat väitteet siitä, että Iranilla olisi salainen ydinaseohjelma.

Hän kirjoittaa Twitterissä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aiheuttaa hämmennystä vanhoilla väitteillä torpatakseen Iranin ydinohjelman, vaikka väitteet on jo käsitelty Kansainvälisessä atomienergiajärjestössä (IAEA).

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi eilen maanantaina, että hänellä on todisteita siitä, että Iranilla on salainen ydinaseohjelma. Netanjahu väitti Israelilla olevan hallussa kymmeniätuhansia asiakirjoja, jotka paljastavat asian.

Netanjahu on toistuvasti vaatinut vuonna 2015 solmitun Iranin ydinsopimuksen muuttamista tai romuttamista.

Pompeo: "Dokumentit ovat aitoja"

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Israelin julkistamat tiedot Iranin ydinaseohjelmasta ovat aitoja. Pompeon mukaan iso osa niistä oli uusia yhdysvaltalaisille asiantuntijoille.

Pompeo tutustui materiaaliin sunnuntaina Israelin sotilaspäämajassa, jossa hän tapasi Netanjahun.

– Olemme tienneet tästä materiaalista jo jonkin aikaa ja me puhuimme siitä, kun olimme yhdessä, Pompeo sanoi toimittajille lentokoneessa.

– Tiedän, että ihmiset puhuvat, etteivät dokumentit olisi aitoja. Voin vahvistaa teille, että dokumentit ovat todellisia, ne ovat aitoja, hän sanoi.

Valkoinen talo: Iranilla oli vahva ydinaseohjelma

Valkoinen talo kertoo verkkosivuillaan olevansa tietoinen uudesta materiaalista.

Valkoisen talon mukaan julkistetut tiedot tarjoavat uusia yksityiskohtia Iranin aikeista kehittää ydinaseita. Ne ovat Valkoisen talon mukaan kuitenkin yhteneväisiä sen kanssa, minkä Yhdysvallat on jo pitkään tiennyt.

– Iranilla on vahva, salainen ydinaseohjelma, jonka se on yrittänyt salata maailmalta ja omilta kansalaisiltaan, tiedotteessa sanottiin.

Myöhemmin anamuoto korjattiin menneeseen aikamuotoon – Iranilla oli siis aiemmin vahva ydinohjelma.

Trump parhaillaan harkitsee, pysyykö Yhdysvallat mukana ydinsopimuksessa vai ei. Hänen on tehtävä päätös 12. toukokuuta mennessä.

Ydinsopimuksen ovat allekirjoittaneet Iranin lisäksi Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Venäjä, Kiina, Saksan ja EU. Sopimuksessa Iran suostui muun muassa vähentämään uraanin rikastamisessa käytettävien sentrifugien määrää.

EU: Ei vaikuta siltä, että Iran rikkoisi sopimusta

EU:n ulkopoliittinen edustaja Frederica Mogherini suhtautui Netanjahun syytöksiin varauksella. Hänestä ne eivät todista, että Iran rikkoisi voimassa olevaa ydinsopimusta vuodelta 2015.

Mogherinin mielestä on ennen kaikkea IAEN:n vastuulla valvoa sopimuksen noudattamista.

– IAEA on ainoa puolueeton, kansainvälinen järjestö, joka on vastuussa Iran-sopimuksen noudattamisesta, Mogherini sanoi.

Putin ja Macron puolustivat sopimusta

Maanantaina Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Venäjän presidentti Vladimir Putin puolustivat Iranin ydinsopimusta. Presidentit puhuivat asiasta puhelimessa.

Kremlin mukaan Putin ja Macron kehottivat noudattamaan tinkimättömästi vuonna 2015 solmittua sopimusta. Macronin toimisto sanoi, että molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että sopimuksen tuomat hyödyt täytyy säilyttää.

Macron oli kuitenkin esittänyt myös kansainvälisiä neuvotteluja mahdollisesta laajemmasta sopimuksesta.

– Presidentti esitti toiveensa neuvotteluista, joissa keskusteltaisiin (Iranin) ydintoiminnasta vuoden 2025 jälkeen läheisessä yhteistyössä Venäjän, muiden YK:n turvallisuusneuvoston jäsenten sekä Euroopan ja alueellisten valtojen kanssa, Ranska sanoi lausunnossaan.

Lähteet: AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus